Garantat ti s-a intamplat sa iti pui aceste intrebari: zaharul are cu adevarat o data de expirare? Daca nu, de ce este inscrisa pe fiecare ambalaj in care vine impachetat? Raspunsul la aceasta intrebare si o lista de alte 8 alimente care nu se strica niciodata sau care dureaza foarte mult, in articolul de mai jos.
1. Orezul alb
Orezul alb isi poate mentine calitatile pana la 30 de ani daca este pastrat in recipiente sigilate, la -1 grad celsius. Orezul brun, pe de alta parte, rezista maxim 6 luni, din pricina continutului mare de uleiuri naturale.
2. Mierea
Mierea este numita singurul aliment ce nu se strica niciodata, datorita compozitiei chimice. Nectarul din flori se combina cu enzime din organismul albinelor, ceea ce modifica structura nectarului, rezultand un lichid ce este acid si are un grad scazut de umiditate.
Cele doua caracteristici, aciditatea crescuta si umiditatea scazuta, fac dezvoltarea bacteriilor foarte dificila. Daca acestui proces mai adaugam si procesarea mierii si sigilarea ei in borcane, aceasta devine eterna.
Despre cel mai vechi borcan de miere gasit vreodata se spune ca ar fi avut 5500 de ani.
3. Sarea
Avand in vedere ca sarea este un mineral extras din pamant, faptul ca dureaza o viata n-ar trebui sa ne surprinda prea tare. Sarea a fost folosita de secole, inclusiv pentru a conserva mancarea.
Cu toate acestea, sarea din bucatarie ar putea sa nu tina la fel de mult. Iodul adaugat sarii de bucatarie ii reduce durata la doar 5 ani.
4. Sosul de soia
Ai o sticla de sos de soia, deschisa de luni bune, care zace in frigider? Fii fara grija, o mai poti folosi inca.
Aparent, depinde de conservantii folositi de fiecare firma in parte, insa in principiu, sosul de soia ar trebui sa se pastreze foarte bine daca e lasat inchis.
Daca sticla este deschisa si o tii la frigider, tot ti-ar putea fi de folos ani intregi.
5. Zaharul
Durata de viata a zaharului depinde de un singur factor: conditiile de depozitare. Indiferent daca e vorba de zahar granulat sau de zahar pudra, cat timp il pastrezi inchis ermetic, intr-un loc cu umiditate scazuta, zaharul ar trebui sa sa dureze o viata.
Vanzatorii sunt nevoiti sa marcheze o data de expirare, insa producatorii sustin ca pana si zaharul intarit din pricina umiditatii poate fi consumat fara probleme.
6. Siropul de artar pur
La fel ca in cazul zaharului sau a mierii, siropul de artar pur poate dura o viata, daca rezisti tentatiei.
Acesta are o rezistenta crescuta la dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a mucegaiului.
7. Laptele praf
Desi nu se aseamana prea mult cu gustul laptelui obisnuit, laptele praf se pastreaza mult mai mult timp decat alternativa lichida, cat timp este depozitat ermetic, intr-un loc uscat.
8. Otetul alb
Ingredientul principal in dressingurile de salata, otetul, nu se strica niciodata si poate fi folosit fara probleme, datorita nivelului de aciditate.
9. Amidonul
Similar zaharului sau orezului, cat timp amidonul este pastrat in recipiente inchise, intr-un mediu uscat, acesta dureaza o viata.