Iti spuneam intr-un articol anterior cateva trucuri utile despre tigaile si vasele de fonta, cum sa le pastrezi cat mai bine, cum sa procedezi in asa fel incat mancarea sa nu se mai prinda vreodata. Iata si motivele pentru care vasele de fonta sunt alegerea mai potrivita, cand vine vorba de ustensile de bucatarie:
- Dureaza o viata. La propriu, s-ar putea sa ai prin bucatarie o astfel de tigaie sau cratita care a fost transmisa din generatie in generatie, dar care nu mai arata la fel de bine ca la inceput. Acum stii exact cum sa o faci sa arate ca (aproape) noua.
- Tine caldura mult mai bine. Desi poate nu se incalzeste la fel de uniform precum tigaile moderne, cand se incinge, se incinge! Si e suficient de groasa incat sa protejeze mancarea de ardere in timp ce o prepari.
- Este alegerea perfecta cand prepari carne. Vrei sa faci o friptura dar nu ai gratar sau stai la bloc si n-ai unde sa faci un gratar? O tigaie de fonta e urmatoarea cea mai buna optiune. De altfel, e una din utilizarile pentru care sunt si atat de renumite. Asta nu inseamna, desigur, ca nu poti intoarce niste clatite in ele, sigur ca poti.
- Este extrem de versatila. Vrei sa prepare o friptura cu sos, insa vrei sa ii dai intai o fata bucatii de carne? Nimic mai simplu: O poti folosi atat pe plita, pentru ca friptura sa prinda o crusta frumoasa, cat si la cuptor, ca ea sa se patrunda bine si sa se gateasca, eventual alaturi de o garnitura sau un sos delicios.
Cum gatesti in tigaia de fonta
Spre deosebire de tigaile cu interior teflonat, cele de fonta nu sunt la fel de antiaderente, chiar si dupa tratamentul de o ora, descris mai sus. Prin urmare, orice ai gati, fie ca e o friptura, un desert (caci da, merge sa faci chiar si o tarta sau placinta), asigura-te ca tigaia este unsa inainte sau, in cazul fripturilor, ca tigaia este cat mai bine incinsa.
Daca tot vorbim de fripturi, evita mutarea carnii in tigaie. Ignora tentatia de a verifica tot timpul carnea, sa vezi daca e facuta. Evita totodata sa o folosesti des pentru a prepara mancaruri cu ingredient acide (precum sosul de rosii, otetul, vinul, s.a.). Aceste ingrediente, fiind acide, indeparteaza din stratul de ulei ce a aderat candva la suprafata tigaii.
Totodata, daca incerci sa o misti si bucata de carne nu se desprinde, cel mai probabil nu e inca suficient de bine facuta incat sa poata fi intoarsa. Deci, daca friptura nu se desprinde, dar tigaia este asezonata si stii ca ai incins-o bine, trebuie doar sa-i mai acorzi putin timp.
Citeste si:
Cum sa folosesti si sa pastrezi tigaia de fonta
9 Utilizari ale foliei de aluminiu la care sigur nu te-ai gandit
Cum cureti o cratita de inox arsa