Sezonul rece e perioada virozelor si a gripei, prin urmare de multe ori e inevitabil sa racesti si tu. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa te indopi cu medicamente, fara a-ti ajuta organismul sa treca peste perioada mai usor, cu ingrediente naturale. Iata 3 remedii naturiste testate, ce sigur functioneaza si sunt adjuvante eficiente in tratarea simptomelor de raceala si gripa. In plus, e foarte probabil sa le ai deja in bucatarie.
Sarea grunjoasa
Poate iti amintesti de la bunici, sau poate nu, insa sarea grunjoasa e aliatul tau cand vine vorba de tuse. Pentru a putea dormi mai usor, sau pur si simplu pentru a ameliora simptomele, foloseste sare grunjoasa.
Incinge cat mai bine 300-400 g de sare intr-o tigaie. In rastimp, pregateste un saculet gros sau un prosop (neaparat din fibre naturale) si toarna sarea incinsa in el. Leaga cat mai bine saculetul sau prosopul, cu mare grija sa nu te arzi, apoi pune-l in alte prosoape si leaga-l din nou, incat sa nu arda cand il atingi, ci sa fie foarte cald.
Aplica sarea incinsa astfel invelita pe piept si tine-o cat timp suporti, insa ai mare grija sa nu adormi cu ea pe piept, caci exista riscul sa te ranesti. Repeta procedeul pana cand simptomele dispar, insa adesea o singura aplicare face o diferenta considerabila.
Hrean
Sinuzita e un proverbial cui in talpa si de sine statatoare, dar cand e insotita de toate celelalte simptome, devine chiar un cosmar ce nu te lasa sa dormi, sa gandesti, sa respiri. Hreanul e cea mai buna alternativa naturala pentru a ameliora simtomele sinuzitei.
Rade 1-2 bucati de hrean proaspat si pune-l intr-o carpa sau un saculet. Aplica-l apoi pe frunte si in zona T pentru 5-10 secunde, sau cat poti rezista. Atentie, efectul hreanului este foarte puternic si poate irita zona, deci foloseste o crema hidratanta inainte de a folosi remediul naturist.
Ridiche neagra
Tot din bunici e cunoscut si acest sirop pentru tuse din doar 2 ingrediente, pe care il faci in bucatarie. Taie un capac in partea superioara si scobeste in ridichea neagra pana ce inlaturi 1/3-1/4 din pulpa. In cavitatea ramasa pune zahar sau miere si lasa ridichea asa cateva ore sau peste noapte. Administreaza siropul de ridiche neagra ca pe un sirop obisnuit, cate o lingura de 3 ori/zi sau chiar mai des, caci nefiind un medicament nu exista risc de supradozaj.
Toate cele 3 remedii naturiste le ai cel mai probabil in bucatarie, poate cu exceptia ridichei, si reprezinta un real aliat in lupta cu simptomele racelii sau ale gripei. Cu toate acestea, daca simptomele persista sau se agraveaza, consulta rapid un medic.