Maioneza este preferata tuturor gospodinelor pentru salate sau pentru aperitive delicioase. Dar, in perioada postului, nu poti folosi galbenusul de ou pentru a face maioneza. In schimb, exista alte ingrediente din care poti prepara o maioneza de post la fel de delicioasa.
3 retete de maioneza de post
Cu lapte de soia
In loc de galbenusuri, foloseste 150 ml lapte de soia, 300 ml ulei, o lingurita mustar si o lingurita zeama de lamaie. Amesteca laptele, soia si un praf de sare la mixer pana se ingroasa compozitia, apoi adauga mustarul si zeama de lamaie si continua sa mixezi pana cand maioneza de post devine la fel de groasa ca maioneza obisnuita.
Din pufuleti
Foloseste jumatate de punga de pufuleti cu sare, 150 ml ulei si o lingura de mustar. Pune pufuletii intr-o sita mare si trece-i pe sub jet de apa rece, astfel incat sa fie toti bine inmuiati. Se lasa la scurs cateva minute si se pun in vasul mixerului, unde se adauga o lingura de mustar. Se adauga uleiul treptat si se mixeaza pana capata consistenta maionezei. Spre final, poti adauga putina zeama de lamaie sa fie mai acrisoara.
Din cartofi si telina
Se fierbe un cartof mare, curatat de coaja, si o capatana potrivita de telina. Cand legumele sunt bine fierte, se lasa la racit si se mixeaza, adaugand treptat uleiul si putina zeama de lamaie. Se pune in compozitie si o lingura de mustar, sa capete consistenta si, pe parcurs, cateva lingurite de apa rece de la frigider, cat sa iasa maioneza de post mai pufoasa.