3 tipuri de lapte vegetal și ce trebuie să știi despre ele

Laptele vegetal reprezintă o alternativă populară pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, vegane sau pentru cei care doresc să-și schimbe alimentația. Există o varietate de opțiuni disponibile pe piață, iar în acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre câteva dintre cele mai populare tipuri de lapte vegetal. 

1. Laptele de migdale

Laptele de migdale este una dintre băuturile vegetale pentru care mulți dintre cei care caută alternative pentru laptele de origine animală optează. Are o aromă plăcută și o textură cremoasă, asemănătoare cu cea a laptelui obișnuit, este ușor de preparat chiar și acasă și are un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele care urmează diete de slăbire sau care își doresc să mențină o greutate sănătoasă. În plus, laptele de migdale conține mai multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina E.[1] 

Ține totuși cont de faptul că valorile sale nutriționale pot varia în funcție de cantitățile de migdale și de apă folosite pentru prepararea sa. Contează, de asemenea, și dacă a fost sau nu îmbogățit cu vitamine și minerale. În general, nu este considerat o sursă bună de proteine.[1][2]

Modul de preparare al laptelui de migdale este relativ simplu. Trebuie să lași migdalele la înmuiat în apă peste noapte, apoi să le mixezi cu apă proaspătă și să le strecori printr-un tifon sau o sită fină. Există, de asemenea, variante deja preparate în magazine, inclusiv variante îndulcite și neîndulcite.

Laptele de migdale poate fi folosit în multe rețete de bucătărie, putând înlocui laptele de vacă atât în preparate dulci, cât și sărate.

2. Laptele de soia

Laptele de soia reprezintă o altă alternativă populară la laptele de origine animală. Este lipsit de colesterol, sărac în grăsimi saturate și nu conține lactoză. În schimb, este bogat în proteine, dar și în vitamine și minerale precum vitamina A, vitamina D, vitamina B12, potasiu, calciu sau folat (acid folic).[2][4] 

O cană de lapte de soia neîndulcit conține 80 până la 100 de calorii, 4 grame de carbohidrați, 4 grame de grăsimi și 7 grame de proteine.[2]

Pentru a prepara laptele de soia, boabele de soia sunt lăsate la înmuiat peste noapte. A doua zi, se fierb timp de aproximativ 10 minute în apă, după care se mixează bine întreg amestecul cu ajutorul unui blender și se lasă totul să fiarbă la foc mic încă circa 40 de minute. Lichidul rezultat este apoi strecurat pentru a elimina pulpa și se poate consuma ca atare sau folosi în diverse rețete, cum ar fi smoothie-uri, sosuri, deserturi sau preparate culinare diverse.[4]

3. Laptele de ovăz

Laptele de ovăz este și el o alternativă populară pentru laptele de origine animală și la alte tipuri de lapte vegetal. Caracteristicile sale includ o textură fină și o aromă ușor dulceagă, ceea ce îl face atractiv pentru mulți consumatori. De asemenea, laptele de ovăz are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea colesterolului și susținerea sănătății oaselor.

Din punct de vedere nutrițional, laptele de ovăz este bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12, vitamina B2, calciu, fosfor, vitamina D, vitamina A, potasiu și fier. Comparativ cu laptele de migdale sau de soia ori laptele de vacă, are mai multe calorii, carbohidrați și fibre. Conține mai puține proteine decât laptele de soia sau cel origine animală. 

Ca și alte tipuri de lapte vegetal, poate fi folosit în multe rețete culinare.[3]

Cei care nu pot să consume lapte de origine animală ori, din diverse motive, preferă băuturile vegetale au multe opțiuni la dispoziție. Pe lângă laptele de migdale, de soia sau de ovăz, în magazine mai poți găsi, de exemplu, lapte de orez, lapte de cocos, lapte de mei și multe alte tipuri de lapte vegetal. Sunt, de asemenea, destul de ușor de preparat și acasă. Indiferent de tipul de lapte vegetal pentru care optezi, este indicat să discuți cu un specialist înainte de a face schimbări drastice în dieta ta. 

Bibliografie: 

  1. Atli Arnarson Ph.D. „7 Benefits of Almond Milk”, Medical News Today, 3 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/318612. Accessed 23 June 2023.
  2. Krans, Brian. „Comparing Milks: Almond, Dairy, Soy, Rice, and Coconut”, Healthline, 5 Mar. 2020, www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice. Accessed 23 June 2023.
  3. Van, Gavin. „How Do You Make Oat Milk? Nutrients, Benefits, and More”, Healthline, 24 Jan. 2019, www.healthline.com/nutrition/oat-milk#nutrition. Accessed 23 June 2023.
  4. „Health Benefits of Soy Milk”, WebMD, 26 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-soy-milk. Accessed 23 June 2023.
Mai multe articole