Sigur stii cum e sa pregatesti cu incantare un gratar, salivand cu gandul la preparate, insa sa nu-ti iasa intocmai cum ti-ai dorit, sau sa fie chiar un dezastru. Cum prepari carnea si legumele la gratar incat sa iasa delicioase de fiecare data? Tii cont de aceste 3 trucuri esentiale pentru un gratar delicios si suculent.
1. Curata gratarul cat mai bine
Daca nu cumva e prima oara cand incingi acel gratar, garantat va avea resturi pe grilaj, ramase de la gratarul precedent. Pe langa faptul ca aspectul carnii fripte pe un gratar necuratat lasa de dorit, resturile arse afecteaza si gustul preparatelor.
Curata gratarul energic inainte de a incepe, folosind o perie cat mai dura de sarma. Totodata, daca gratarul nu e dintr-un metal inoxidabil, ai grija sa il cureti si imediat ce se raceste si sa-l depozitezi intr-un loc uscat. Altfel, sigur vei risca sa mananci o friptura la gratar cu topping de rugina.
2. Previne lipirea fripturii
Indiferent ca vorbim de friptura, mici sau niste carnati de casa deliciosi, nimic nu-i mai deranjant cand vine vorba de gratar decat carnea care se lipeste si se desprinde fasii.
Incinge foarte bine gratarul inainte de a aseza carnea. Acest lucru va preveni lipirea alimentelor.
Un alt truc pentru a preveni lipirea preparatelor de gratar este acesta: taie un cartof pe jumatate si infige o frigaruie in el, dinspre partea cu coaja spre partea taiata. Unge bine gratarul incins cu partea taiata a cartofului, inainte de a pune carnea pe gratar.
3. Tine cont de ordinea gatirii
Putini sunt cei care incing gratarele doar pentru un fel de mancare, asa ca cel mai probabil si tu vei avea o varietate de alimente.
Tine cont de urmatoarea regula: primele pe gratar se pun intotdeauna carnurile cele mai putin procesate: cotlete, ceafa, pulpe, piept, etc. Trebuie sa tii cont de aceasta regula deoarece carnurile nerafinate au fibra intacta, si ca atare se patrund mai greu, deci au nevoie de toata caldura unor carbuni proaspat incinsi.
Urmatoarele la rand sunt produsele din carne procesata, precum micii, carnatii sau frigaruile. Acestia se fac mult mai repede si nu necesita o cantitate atat de mare de caldura.
Daca nu te opresti doar la preparate din carne, si vrei sa gatesti si niste legume la gratar, pune-le ultimele la fript. Acestea au nevoie de foarte putina caldura si se patrund usor.
In final, daca se intampla sa prepari si peste la gratar, este de la sine inteles ca trebuie sa aranjezi ordinea in asa fel incat pestele sa fie asezat ultimul pe gratar, caci altfel mirosul se transfera si la celelalte alimente.