Posul de ornat are numeroase intrebuintari in bucataria ta: iti face deserturile mai aspectuoase si aperitivele mai apetisante. Cu el poti orna tortul cu frisca sau poti umple niste eclere aperitiv delicioase.
Daca pana acum nu ai avut prea mare succes in utilizarea posului de ornat, e probabil sa fie din aceste 5 motive. Odata ce le elimini rand pe rand, sigur te vei distra de minune in bucatarie, in timp ce decorezi deserturile preferate.
1. Il incarci prea tare
Acest punct e valabil mai ales, dar mai ales, pentru aluaturi. Ca vorbim de aluat de eclere, de fursecuri daneze cu vanilie sau de orice alt aluat pe care incerci sa il formezi intr-un mod aspectuos, e foarte important sa nu umpli punga posului de ornare pana sus.
Desi e extrem de tentant sa procedezi asa, incearca sa incarci posul doar pana la jumatate, cel mult, incat sa il poti manevra cu usuruinta si sa poti pune presiune pe el corect. Ceea ce ne duce la punctul 2…
2. Apesi gresit pe pos
Dupa ce ai umplut posul doar pe jumatate, indiferent ca ai pus frisca sau aluat de biscuiti in el, trebuie sa tii posul de sus cu mana dominanta si de jos, de deasupra varfului, doar il dirijezi. Fireste, inainte de toate acestea, posul trebuie rasucit bine la capat, sa impiedici compozitia sa iasa.
Multi gresesc atunci cand pun presiune la jumatatea posului, compozitia se duce in ambele directii si nici nu obtin efectul dorit.
Asadar: presiunea se pune in partea de sus a posului, cu mana dominanta, iar cu cealalta mana doar dirijezi posul.
3. Il umpli cu aluaturi prea groase
Exista retete de aluaturi de biscuiti sau poate de umpluturi care pur si simplu sunt prea groase pentru a fi folosite intr-un pos.
Pentru toate acestea, exista seringa de bucatarie, asupra careia poti aplica mai usor presiune, folosind pistonul. Alternativ, pentru retetele de biscuiti, de exemplu, poti folosi o presa pentru biscuiti care iti va scoate si decoruri minunate pentru deserturile tale.
4. Nu incarci posul corespunzator
De fiecare data cand incerci sa folosesti posul constati ca parca ramane o scena de batalie in urma ta? Posibil sa complici lucrurile mai mult decat e nevoie.
Asaza posul pe dos, peste un pahar obisnuit. Dupa ce l-ai incarcat, pur si simplu ridica marginile posului peste pahar si rasuceste-le bine.
Foloseste o spatula pentru a il umple corespunzator si nu uita, incearca sa nu lasi spatii de aer, deoarece ele iti vor intrerupe modelele decorative pe care le faci.
5. Folosesti duiuri nepotrivite
Din pacate, mai ales cand vine vorba de decorat deserturi (nu e valabil deci pentru umplut eclere, de exemplu), e tare anevoios sa obtii un decor frumos daca folosesti duiuri de plastic.
Acestea sunt mai slabe calitativ, pierd rapid forma pe care vrei sa o obtii si se si spala mai greu de grasimea continuta de cremele din trecut.
Alternativa sunt duiurile de metal, care sunt insa mai scumpe si se si gasesc mai greu, mai ales daca iti doresti unele calitative.
O alta problema, atunci cand incerci sa decorezi deserturi, apare atunci cand nu folosesti duiuri suficient de mari. De exemplu, daca vrei sa formezi un trandafir din frisca sau glazura de unt pe o briosa, un dui mai mare te-ar putea ajuta sa obtii o floare mai ampla.
Din nefericire, din nou, duiurile mai mari sunt putin mai greu de gasit in comert, ele fiind probabil mai intalnite in seturile de ornat destinate profesionistilor.