Desi nu e tocmai cea mai periculoasa activitate, gatitul si chiar mancatul iti pot pune in viata in pericol, oricat ar suna de ridicol. Afla cateva informatii cate iti pot salva viata in bucatarie in momente limita, in majoritatea cazurilor accidente banale, dar care pot avea urmari grave.
1. Cutitele ascutite sunt de preferat
Suna putin pe dos, insa cutitele bine ascutite fac de multe ori mai putine victime decat cele tocite. Acest lucru se intampla deoarece trebuie sa imprimi mai putina forta unui cutit cu lama ascutita, comparativ cu presiunea pe care o pui pe un cutit bont. Astfel, un cutit ascutit poate fi controlat mult mai usor, in timp ce unul bont poate aluneca sau scapa exact cand incerci sa tai ceva dur, iar consecintele pot fi grave.
2. Geam sau aerisire
Nu degeaba sunt evitate locuintele ale caror bucatarii nu au geam direct afara. Chiar daca instalatia de gaze nu are nicio defectiune, lucrurile se pot schimba de-a lungul anilor. Pentru a preveni orice incident e bine ca verificarile sa fie facute periodic, pentru a detecta orice scurgere de gaze, iar daca esti foarte paranoia, asa ca mine, sa lasi un geam intredeschis la bucatarie mai mereu. O alternativa chiar mai practica este o aerisire direct afara.
3. Oasele de peste
Nu tine atat de mult de gatit, cat de mancat. Pana recent credeam ca toata lumea stie asta, insa se pare ca nu. Ei bine, daca se intampla sa inghiti accidental oase de peste si sa iti ramana in gat, tot ce ai de facut este sa iei o coaja de paine si sa o inghiti dupa ce o mesteci putin. Coaja de paine va impinge osul catre stomac, unde va fi digerat. Daca osul este insa prea mare sau disconfortul nu dispare, consultati cat mai repede medicul.
4. Mancarea aspirata
Un posibil accident este si aspirarea mancarii, lucru cu care nu e deloc de joaca. Pentru aceste situatii e important sa stii sa acorzi primul ajutor, cand cineva de langa tine se sufoca, si trebuie sa stii sa previi, pentru a nu avea vreodata nevoie de ajutor. In cazul in care observi pe cineva ca nu poate respira din cauza mancarii inhalate, cuprinde-l cu mainile din spate, una din maini fa-o pumn, apoi cu cealalta cuprinde-ti prima mana, in zona buricului. Astfel, salta-l de cateva ori, efectuand compresii menite sa elimine aerul din plamani si totodata, corpul strain. Dupa ce persoana e in afara oricarui pericol, trebuie transportata la medic, deoarece poate suferi traumatisme.
Pentru a evita astfel de accidente, mananca incet, mesteca bine mancarea si evita sa vorbesti in timpul meselor.
5. Stingerea focului
In general vorbind, focul nu se stinge cu apa, iar aceasta regula e stiuta de mai toata lumea. Cu toate acestea, stingerea unui foc in care este si ulei incins este cu atat mai periculoasa. Desi teoria o stim toti, in situatii de panica ne gandim la cel mai la indemana ingredient: apa. Cand uleiul este foarte incins si arunci cu apa, va avea loc o reactie foarte puternica, din care ai toate sansele sa iesi cu arsuri serioase. Acelasi principiu se aplica si in cazul in care ceara depilatoare ia foc. Incearca in schimb sa pui un capac deasupra cratitei sau a tigaii care a luat foc, caci lipsa de oxigen il va stinge in mod cert.