5 motive pentru care ustensile de lemn sunt mai bune

Vorbim desigur, despre linguri, tocatoare, spatule, ustensile de lemn cu care gatesti. Ele vor fi mereu „la moda”, indiferent cat de moderna este bucataria. Exista desigur si cateva motive pentru care ustensilele de lemn sunt la loc de cinste in bucatarie.

1. Sunt mult mai rezistente

Ustensilele de lemn sunt mai rezistente in timp decat cele din plastic, daca sunt curatate corespunzator. Cu timpul, ustensilele din plastic devin casante, chiar daca initial par indestructibile, si la temperaturi prea mari se pot chiar topi.

2. Protejeaza recipientele in care gatesti

Mai ales daca vasul in care gatesti are un strat fin antiaderent, ustensilele metalice pot zgaria suprafetele delicate. Lingurile si spatulele de lemn pot fi folosite fara griji, caci nu vor zgaria cratitele si tigaile.

3. Se incing mult mai greu

Iti este mult mai usor sa amesteci in mancare cand manerul nu se incinge, si iti este cu atat mai usor sa gusti mancarea, caci o lingura sau o spatula de lemn nu te va frige.

4. Nu lasa gust metalic

Cand amesteci ingrediente acide, precum sosul de tomate, cu o lingura de metal, aceasta va lasa mancarii un gust metalic. Nu patesti acelasi lucru daca folosesti o lingura de lemn.

5. Nu risti sa te tai

Majoritatea tocatoarelor de plastic sunt sau devin lucioase pe masura ce trece timpul. Astfel, daca se intampla sa alunece cutitul cand tai ceva mai dur, risti sa te accidentezi sau sa iti alunece mancarea. Nu acelasi lucru se poate intampla si daca folosesti un tocator de lemn.

Îngrijire adecvata

Desi sunt de preferat in bucatarie, ustensilele de lemn au nevoie de o ingrijire putin diferita de celelalte tacamuri. Nu lasa lingurile, tocatoarele si in general obiectele din lemn in apa, caci le vei scurta durata de viata considerabil. In schimb, incearca sa le speli imediat ce le-ai folosit.

Cand speli obiectele din lemn, nu folosi foarte mult detergent si nici nu le lasa prea mult in detergent, caci acesta patrunde in fibra lemnoasa si ramane adesea acolo, indiferent cat de bine ai clati ulterior. Asadar: spala ustensilele rapid, imediat ce le-ai folosit, si clateste-le cu multa apa.

Sfat util

✽ Daca lingura sau tocatorul de lemn au prins miros de mancare, freaca intreaga suprafata a lemnului cu o jumatate de lamaie, deoarece aceasta elimina mirosurile si curata eficient.

✽ Curata ustensilele in acest mod periodic, pentru a nu se impregna mirosul dintr-o mancare intr-alta.

Mai multe articole