Legumele rădăcinoase sunt un ingredient excelent pentru aromatizarea și îmbogățirea ciorbelor, sosurilor și tocănițelor. Iar, în perioadele de post ori în dietele vegetariene și vegane, rădăcinoasele, precum morcovii, păstârnacul ori sfecla roșie, pot deveni ingredientul-star al unui preparat delicios și sănătos. Aceste legume sunt pline de nutrienți, sunt ușor de găsit și extrem de versatile în gătit, ceea ce le face perfecte pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
Descoperă mai jos 5 rețete simple, rapide și deosebit de gustoase, care includ legume rădăcinoase și care sunt ideale pentru dieta vegetariană sau perioada postului. Preparatele se gătesc foarte rapid la air fryer, dar poți folosi și cuptorul tradițional, crescând ușor timpul de coacere.
Cartofi crocanți dulci-picanți
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci mari
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de sare de mare
- ½ linguriță de piper negru
- 1 linguriță de paprika sau boia de ardei (opțional)
Mod de preparare:
Curăță cartofii dulci și taie-i în fâșii subțiri. Pune cartofii într-un bol și adaugă uleiul de măsline, sare, piper și paprika. Amestecă bine pentru a se acoperi uniform cu condimente. Așează cartofii în coșul unui aparat air fryer, având grijă să nu fie suprapuși, pentru a obține o textură crocantă. Setează aparatul la 180°C și gătește timp de 15-20 de minute, amestecând la jumătatea timpului de coacere. Servește-i imediat, alături de un sos de iaurt sau hummus, pentru un plus de savoare.
Morcovi glazurați cu miere și ghimbir
Ingrediente:
- 4 morcovi mari
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de sirop de agave
- ½ linguriță de ghimbir proaspăt ras
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Curăță morcovii și taie-i în bețișoare sau rondele. Într-un bol, amestecă morcovii cu uleiul de măsline, siropul, ghimbirul ras, sare și piper. Așază morcovii pe hartie de copt, într-o tavă, și gătește-i la 200°C timp de 25-30 de minute, până devin fragezi și ușor caramelizați. Servește-i ca garnitură sau ca o gustare delicioasă.
Păstârnac prăjit cu condimente
Ingrediente:
- 3 păstărnaci
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță de turmeric
- ½ linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de sare
- Piper după gust
Mod de preparare:
Curăță păstârnacul și taie-l în felii subțiri. Pune-l într-un bol și adaugă uleiul, turmeric, chimen, sare și piper. Amestecă bine pentru a se acoperi uniform cu condimentele. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Așează feliile de păstârnac pe hârtie de copt, într-o tavă, într-un singur strat. Coace-le timp de 25-30 de minute, amestecând la jumătatea timpului, până sunt crocante și rumenite. Servește-l ca garnitură la feluri de mâncare sau ca gustare.
Bețișoare de sfeclă roșie cu oțet balsamic
Ingrediente:
- 2 sfecle mari
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de oțet balsamic
- 1 linguriță de sirop de agave sau miere
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Curăță sfecla și tai-o în bețișoare subțiri. Amestecă sfecla cu uleiul de măsline, oțetul balsamic, mierea (dacă folosești), sare și piper. Pune sfecla în coșul air fryer-ului și gătește-o la 180°C timp de 20 de minute, amestecând din când în când. Servește sfecla ca garnitură sau într-o salată gustoasă.
Cartofi prăjiți cu rozmarin și usturoi
Ingrediente:
- 4 cartofi
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 linguriță de rozmarin uscat
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Curăță cartofii și taie-i în felii subțiri sau cuburi. Pune cartofii într-un bol și adaugă uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, rozmarinul, sare și piper. Așază cartofii în coșul air fryer-ului și gătește-i la 180°C timp de 20-25 de minute, amestecând la jumătatea timpului de gătire. Alternativ, poți prepara cartofii la cuptor, la 200°C. Așează cartofii pe hârtie de copt, în tavă și coace-i timp de 25-30 de minute, amestecând la jumătatea timpului, până sunt crocanți și rumeni. Servește cartofii ca garnitură sau ca un aperitiv savuros.
Sursa foto: Freepik.com