Indiferent cat de multe retete noi si inovatoare am incerca in timpul anului, cand vine vorba de masa de Craciun, ne dorim tot aceleasi bucate traditionale cu care am fost invatati de parinti si de bunici. Iata 5 retete clasice pentru masa de Craciun pe care sigur le-ai gustat, dar nu neaparat stii si cum sa le prepari. Noi te ajutam sa le pregatesti pas cu pas, incat sa iti poti surprinde invitatii si familia.

piftie

Piftie de porc

Nu exista Craciun fara traditionala piftie, aromata si cu gust intens de usturoi. Se prepara mai usor decat ai crede, iar daca ai reteta potrivita iti va iesi foarte buna. Desigur, daca preferi o varianta mai usoara si mai sanatoasa, bine ar fi sa optezi pentru aperitivul preparat din carne de pasare, insa traditionala este reteta de piftie de porc, cunoscuta si sub numele de racituri.

sarmale in foi de varza

Sarmale in foi de varza

Unul din cele mai apreciate preparate romanesti, chiar si de catre straini, sarmalutele in foi de varza fac deliciul pe masa de Craciun, iar prepararea lor a devenit in unele gospodarii o traditie de familie. Daca ai reteta potrivita si ai pus varza buna la murat din vreme, sarmalele vor iesi cu siguranta foarte gustoase. Serveste sarmalutelele in foi de varza cu mamaliguta alaturi, cu ardei iute si smantana (sau iaurt, daca preferi varianta mai usoara).

cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Din pacate, din lipsa de timp, multi dintre romani prefera sa il cumpere, insa gustul cozonacului proaspat copt in casa nu se compara cu nicio alta varianta disponibila in comert. In plus, daca il prepari tu, in casa, stii cu certitudine care sunt ingredientele folosite si poti verifica mai usor prospetimea lor. Nu este atat de greu pe cat crezi sa framanti si sa coci cozonac de casa, iar reteta pe care ti-o propun eu este de cozonac cu mac, o varianta mai putin populara, dar foarte gustoasa. Daca totusi preferi sa pregatesti o reteta clasica, incearca cozonacul pufos cu nuca.

lebar de casa

Aperitive traditionale – lebar

La fel ca si in cazul cozonacului, pare mult mai usor sa cumperi aperitivele traditionale de Craciun decat sa le prepari in casa. Cu toate acestea, daca ai reteta perfecta si putina rabdare, poti obtine lebar mult mai gustos si mai sanatos decat preparatele pe care le gasesti in magazine. Vezi cum se pregateste lebarul.

friptura de porc cu radacinoase

Friptura de porc

De aceasta data, din reteta traditionala am pastrat doar preparatul principal: friptura de porc. In privinta garniturii, lucrurile stau diferit, caci banala garnitura de cartofi (facuti piure in majoritatea cazurilor) e inlocuita de o varianta mult mai sanatoasa, de radacinoase. Iata cum poti prepara o delicioasa friptura de porc cu garnitura de radacinoase.

Indiferent daca alegi sa prepari bucatele traditionale dupa aceste retete sau nu, e foarte important sa nu faci exces si sa consumi alimentele in cantitate moderata, incat sa te poti bucura sanatos de Craciun, alaturi de familie.