Ne place sau nu, multe dintre deserturile fara coacere au printre ingrediente si gelatina. Cu acest ingredient nu se lucreaza greu, totul e sa stii cateva trucuri pentru ca dulciurile sa-ti iasa perfecte de fiecare data.
1. Hidrateaza-o
Indiferent ca folosesti pudra sau foi, acest ingredient nu poate fi adaugat ca atare in preparat. Gelatina trebuie hidratata inainte in putina apa (2-3 linguri in cazul pudrei, mai mult in cazul foilor).
2. Adauga gelatina unei baze calde
Ideal pentru ca desertul sa iasa perfect e ca ingredientul hidratat sa fie adaugat unui preparat la temperatura camerei sau cald, nu rece. Daca preparatul este prea rece, risti ca ingredientul nu se amestece bine si sa se solidifice neuniform.
3. Finalizeaza preparatul imediat
Lasa adaugarea gelatinei ultima pe lista, caci imediat ce o adaugi, incepe sa lucreze. Daca se intampla insa ca preparatul sa inceapa sa se intareasca, iar tu sa nu fi terminat de gatit, incalzeste-l usor si se va inmuia.
4. Timp, temperatura, concentratie
Toate cele 3 enumerate afecteaza modul in care gelatina se va comporta. Cu cat preparatul sta mai mult la frigider, cu atat devine mai solid si cu o textura cauciucata.
Totodata, cu cat e mai rece in frigider, cu atat desertul se va intari mai repede. Deci, daca te grabesti, pune preparatul la congelator pentru 10-15 minute.
5. 3 rapoarte bune de stiut
O lingura e suficienta pentru a solidifica 470 ml de lichid.
Un pliculet de gelatina contine aproximativ o lingura de pudra.
Patru foi de gelatina sunt echivalente cu o lingura de pudra.
Citeste si:
6 dressinguri delicioase de salata, pe care trebuie sa le incerci
9 moduri in care poti folosi ulei de cocos
Sunt vasele de teflon periculoase pentru sanatate?