Turmericul (sau curcuma) este o plantă înrudită cu ghimbirul, care crește în Asia și America Centrală (Curcuma longa). Mai este numită șofran indian sau condiment auriu. Este mai cunoscută varianta de pudră de turmeric, un condiment cu aromă intensă. Curcuma, substanța activă a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate (ingredient important din pudra de curry). Turmericul este folosit și drept colorant, datorită culorii galbene strălucitoare (3). În acest articol, explicăm care este conținutul nutrițional al turmericului, care sunt beneficiile lui pentru sănătate, dar și care sunt efectele sale secundare.
Valoarea nutritivă a turmericului
Turmericul se găsește în general sub formă de pulbere, iar o lingură de pulbere de curcuma conține următorii nutrienți (3):
- 29 de calorii;
- 0,91 grame (g) de proteine;
- 0,31 g grăsime;
- 6,31 g carbohidrați;
- 2,1 g fibre;
- 0,3 g zahăr.
Aceeași cantitate de curcuma conține:
- 26% necesarul zilnic de mangan;
- 16% din necesarul de fier al organismului;
- 5% din necesarul zilnic de potasiu;
- 3% din necesarul zilnic de vitamina C.
Chiar dacă turmericul este benefic pentru sănătate, se recomandă consult medical înainte de a începe o utilizare zilnică a acestui condiment, pentru că doza depinde de starea generală de sănătate. O doză mai mare de curcuma nu are întotdeauna efectele scontate, tocmai de aceea este necesară o discuție în prealabil cu medicul. De asemenea, se recomandă asocierea cu grăsimile sănătoare pentru inimă: avocado, nuci, semințe (2).
Proprietățile turmericului
Curcumina are multe beneficii pentru sănătate. Pentru a beneficia de această substanță activă, ea se poate folosi sub formă de pudră, ulei esențial, tinctură, ceai de turmeric. Iată care sunt proprietățile turmericului (1):
- proprietăți antiinflamatorii: blochează enzimele care sunt implicate în procesul inflamator. Utilizarea turmericului poate ajuta atât la ameliorarea inflamației, cât și la prevenirea acesteia, fiind astfel eficient în scop profilactic (reduce riscul de instalare a bolilor cronice și degenerative).
- proprietăți cardioprotectoare: turmericul ar putea îmbunătăți funcționarea sistemului cardiovascular, prin reducerea nivelul colesterolului rău.
- proprietăți neuroprotectoare: curcuma ar putea să protejeze creierul împotriva afecțiunilor degenerative. În plus, pare să îmbunătățească fluxul sanguin cerebral și să încetinească degradarea celulelor nervoase.
- proprietăți antioxidante: neutralizarea radicalilor liberi este importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii. Consumul de turmeric stimulează enzimele antioxidante din organism, acționând astfel împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi (2).
- proprietăți anticoagulante: turmericul îmbunătățește fluidizarea sângelui. Cu toate acestea, turmericul trebuie folosit cu grijă de pacienții care urmează tratamente anticoagulante, pentru a nu interacționa cu acestea.
- proprietăți imunostimulatoare: pentru că are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante, turmericul susține sistemul imunitar și crește astfel rezistența organismului în fața bolilor.
- proprietăți detoxifiante: turmericul este un detoxifiant puternic, motiv pentru care asigură o funcționare bună a organismului și previne retenția apei în corp (3).
Contraindicațiile turmericului
Există și contraindicații ale consumului de turmeric, nu numai beneficii. Cel mai important lucru care trebuie reținut este faptul că trebuie evitate cantitățile mari de turmeric, pentru că pot provoca arsuri stomacale, din cauză că stimulează sucul gastric. Iată la ce trebuie să fim atenți:
- turmericul poate subția sângele și poate interfera cu acțiunea medicamentelor care au acest rol.
- gravidele riscă să intre prematur în travaliu în urma consumului de turmeric
- de asemenea, se recomandă ca femeile care alăptează să evite suplimentele care conțin turmeric, tot din cauza efectelor de subțiere a sângelui.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Healthline, „10 proven health benefits of turmeric and curcumin”: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric. Accesat 15.01.2023.
- Cleveland Clinic, „7 health benefits of turmeric”: https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits/. Accesat 15.01.2023.
- Medical News Today, „Everything you need to know about turmeric”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981. Accesat 15.01.2023.
Sursa foto: Shutterstock