Majoritatea sunt lucruri ce par neinsemnate, dar care de multe ori sunt enervante si dureaza. De exemplu, de cate ori nu te-ai chinuit cateva minute bune incercand sa scoti un fragment de coaja de ou din castronul in care tocmai ai spart cateva oua? Citind sfaturile de mai jos vei afla cum sa procedezi pe viitor si 6 alte trucuri bune de stiut in bucatarie, caci sigur iti vor usura munca.
Distribuie sau inmoaie untul
Cand faci cartofi gratinati sau o placinta ce presupune bucatele de unt pe deasupra, cel mai probabil vei fi tentat sa pui cubulete rasfirate. Pentru o si mai buna distribuire a aromei si a culorii apetisante, rade untul pe razatoarea mare. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca untul este cat mai rece posibil, pentru a nu ti se topi cand incerci sa il razi. In plus, daca ai o reteta de desert ce necesita unt la temperatura camerei si ai uitat sa scoti untul, poti folosi acelasi truc. Untul se va inmuia mult mai usor daca este deja fragmentat, decat daca incerci sa inmoi un pachet intreg.
Elimina coaja de ou fara efort
Sigur ai avut momente stresante, in care poate te si grabeai sa gatesti ceva rapid, si constatai ca ti-a cazut un fragment de coaja in compozitie. E obositor sa alergi coaja de ou cu furculita sau cu orice alt instrument, asa ca iata doua solutii salvatoare de timp: foloseste coaja de la unul din oua pentru a elimina bucatica, sau uda unul dintre degete si apropie-l de coaja din castron. In ambele situatii vei reusi sa elimini impuritatile foarte rapid.
Scoate samburii visinelor fara dispozitive speciale
Fie ca vrei sa faci o dulceata de casa, o prajitura cu fructe proaspete sau pur si simplu vrei sa congelezi cirese sau visine, trebuie sa le scoti samburii. Fireste, exista unelte speciale cu care poti face acest lucru, insa nu toata lumea le detine si uneori chiar dau gres (mi s-a intamplat!).
Alege o sticla cu gura cat mai mica (sa nu cada fructul in sticla) si, folosind un bat bont, precum cel de la o frigaruie, impinge fructul in sticla. Samburele va cadea inauntru iar fructul iti va ramane afara.
Taie blaturile egale cu usurinta
Daca des faci torturi sau prajituri si ai nevoie sa feliezi mai multe blaturi dintr-unul singur, sigur stii cat de greu e sa dai blatul pe jumatate, daramite in 3 straturi independente sau mai multe. De cele mai multe ori iti ies inegale.
Taie o bucata lunga de ata dentara, mai lunga decat diametrul blatului de tort, spre exemplu, fixeaz-o de jur imprejur la inaltimea la care doresti sa sectionezi si trage cele 2 capete unul catre celalalt, pentru ca ata sa patrunda prin blat.
2 mentiuni sunt necesare pentru acest truc:
✽ functioneaza la fel de bine si cu branzeturile moi
✽ e indicat sa alegi ata dentara fara aroma, caci altfel iti va mirosi mancarea usor mentolat.
Pastreaza bulionul un timp indelungat
Folosesti bulion in mancare? Atunci sigur ti s-a intamplat sa cumperi borcane sau conserve mai mari, care sa contina o cantitate mai mare decat ce folosesti pentru un fel de mancare. Adesea, daca pui in frigider restul de bulion din borcan va dezvolta mucegai, iar daca il lasi depozitat in conserva e si mai rau, caci va si oxida.
Pune un strat subtire (1-2 linguri) de ulei de floarea soarelui peste bulionul ramas in borcan. Ori de cate ori vei avea nevoie sa folosesti bulionul, inclina borcanul si scoate cu lingura cat ai nevoie. Daca s-a diminuat cantitatea de ulei, adauga suficient cat sa il acopere la loc.
Deschide borcanele mult mai usor
Ca tot veni vorba de borcane, sigur ai avut parte de un borcan buclucas ce ti-a dat batai de cap, caci oricat ai incercat nu il puteai deschide. Desi in majoritatea cazurilor banala carpa functioneaza, uneori oricata forta ai aplica, capacul borcanului pare lipit. Pentru a avea o si mai mare aderenta, foloseste o manusa de curatenie din cauciuc. Ai sanse foarte mari de reusita.
✽Nu incerca sa deschizi borcanele cu cutitul, in ideea ca daca bagi aer se va deschide usor. Desi de cele mai multe ori metoda functioneaza, se poate intampla ca sticla sa fie una subtire si sa crape sub presiunea cutitului, putand chiar sa ricoseze, iar tu sa te accidentezi.
Stoarce citricele in cateva secunde
Faci o prajitura si ai nevoie de cateva picaturi de zeama de lamaie? E destul de anevoios sa scoti storcatorul de citrice pentru 1 lingurita de suc de lamaie, insa nici nu poti risca sa scapi samburi in compozitie. E atat de simplu sa eviti ambele situatii: cu mainile curate, foloseste mana dominanta pentru a stoarce lamaia sau portocala, iar cealalta mana pozitioneaz-o imediat sub fruct, pentru a actiona ca o sita. Toti samburii iti vor cadea in mana.