Motivele pentru a merge cu copilul la un psiholog pentru copii pot fi foarte diverse. Dacă observi de ceva vreme un comportament neobișnuit la copilul tău și ești îngrijorat sau dacă spune anumite lucruri care ar trebui să te pună pe gânduri, poate ar fi cazul să mergi cu copilul tău la un psiholog.
Din păcate, în societatea noastră actuală există încă multe prejudecăți asociate cu mersul la psiholog, adesea înțeles, chiar de oameni educați, ca simptom al nebuniei sau problemelor psihice. Nimic nu este mai greșit decât această afirmație. Asta pentru că, a merge la psiholog este normal și nu înseamnă a fi nebun. Să avem grijă de sănătatea noastră mentală este important și trebuie să facem asta la fel cum avem grijă de corpul nostru. A consulta un profesionist este ceva ce ar trebui să facem cu toții atunci când avem o problemă care ne depășește.
Ființa umană este ciudată și adesea preferăm să așteptăm și să așteptăm până nu mai găsim o ieșire și suntem disperați. În timp ce dacă am merge la un specialist într-un stadiu incipient al problemei, recuperarea ar fi mult mai ușoară și mai rapidă. Din acest motiv, îți recomandăm să nu aștepți până când va apărea o patologie gravă pentru a merge la terapie. În cazul copiilor acest lucru nu este diferit. În acest caz, părinții sunt cei care trebuie să respecte semnele de avertizare și, în caz de îndoială, să-și ducă copilul la un psiholog copii Bucuresti, specializat în lucrul cu cei mici pentru o terapie adecvată.
Există situații sau comportamente ale celor mici cărora nu le acordăm importanța pe care o merită și totuși se pot ascunde în spatele unei probleme grave. Dar, care sunt cele mai frecvente motive pentru a merge cu copilul la un psiholog pentru copii?
După cum am spus, a merge la un psiholog pentru copii nu înseamnă că trebuie să existe o problemă de sănătate mintală, însă pot fi alte motive precum performanța școlară slabă, stimă de sine scăzută, crizele de furie și comportamentul prost sunt unele dintre cele mai frecvente cazuri de a merge cu copilul la terapie. Tristețe, apatie, lipsa poftei de mâncare, închiderea în sine sau furia excesivă sunt comportamente care, daca au loc frecvent, ar trebui să te pună în alertă și să te facă să iei măsuri. Însă să vedem care sunt, pe larg, cele mai comune motive, semne sau comportamente care ne vor duce la un psiholog pentru copii.
1. Copilul face în pat
Poate părea normal că copiii noștri să mai facă în pat din când în când, iar dacă este o situație izolată, nu ar trebui să îi acordăm importanță. Dar dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, este posibil să ascundă o problemă mai serioasă în spate, așa că ar trebui să consulți un psiholog pentru copii.
2. Este constant îngrijorat, nervos și înfricoșat
Anxietatea provoacă un disconfort semnificativ minorului și este unul dintre principalele motive pentru a te duce cu copilul la psiholog. De obicei se manifestă sub formă de agitație excesivă, nervi, temeri, frică sau îngrijorare.
3. Tristețe continuă
Putem crede că depresia este o problemă pentru adulți, dar adevărul este că multe cazuri de depresie apar la copii. Îl putem observa pe copil adesea trist, nedorind să facă lucruri pe care obișnuia să le iubească, departe de mediul său sau obosit, precum și alte simptome. Cea mai bună soluție este să mergem la psiholog și ca el să ne dea indicațiile pentru a depăși această stare.
4. A devenit timid și retras
Dacă copilul stă din ce în ce mai retras, se joacă singur, este timid, prea serios și nu foarte comunicativ poate fi o problemă, mai ales dacă fusese altfel cu ceva timp în urmă. Deși a priori poate părea că nu este o problemă serioasă, trebuie tratată cu un specialist pentru că starea să s-ar putea agrava.
5. A devenit agresiv
Sunt momente când copiii pot fi mai violenți cu alți copii, cu familia sau chiar cu părinții. Comportamentul agresiv este un alt dintre motivele principale pentru a vizita un psiholog, deoarece nu ar trebui să fie un comportament normalizat la copii.
6. Nu prezintă interes pentru nimic
Copilul tău nu se concentrează pe sarcinile obișnuite, este foarte nepăsător sau nu este interesat de nimic, acestea sunt câteva dintre simptomele care relevă probleme de atenție la minori.
7. Nu doarme bine
Este ceva normal să existe nopți în care copiii nu dorm la fel de bine, dar insomnia poate fi un simptom că în spate există probleme mai grave. Nu trebuie să lași copilul să nu se odihnească și să afli de ce nu doarme suficient. Și în acest caz un psiholog pentru copii te poate ajută să afli.
8. Notele lui au scăzut
Performanța școlară slabă sau schimbările bruște ale performanței pot fi semne că copilul tău nu se simte bine. Această situație ar putea fi temporară sau prelungită în timp dacă este într-adevăr o problemă mai gravă decât părea la prima vedere. În aceste cazuri, cel mai bine este să ne ducem copiii la un psiholog pentru copii, pentru că poate avea probleme precum bullying-ul, conflictul cu un profesor sau pot fi alte cauze pe care ar fi mai bine să le descoperi.
Nu este necesar să aștepți să apară problema înainte de a cere ajutor unui profesionist. Fără îndoială, este mai bine să previi și să acționezi în fața oricărei schimbări importante din viața copilului care l-ar putea afecta emoțional.
Dacă te afli într-o situație similară, nu mai ezita și mergi la Simona Constantin, specialistul care poate descoperi ce anume se întâmplă cu copilul tău și care te poate îndruma pentru a rezolva problema.