Daca ai incercat vreodata sa faci un tort de la zero si nu ti-a iesit bine, sigur ai fost dezamagita. E posibil ca unul dintre aceste trucuri sa-ti fi venit in ajutor la acel moment. Iata cum sa procedezi pe viitor pentru a fi sigura ca obtii tortul de casa perfect:
1. Foloseste unt la temperatura camerei
Daca in reteta pe care urmeaza sa o pregatesti nu e specificat altceva, precum unt topit, trebuie sa aduci untul la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a te apuca de treaba. In caz contrar, vei atinge mult mai greu consistenta ideala a aluatului de tort, caci untul se va bate greu.
Ca o alternativa, tine cont ca, desi nu suna la fel de apetisant, poti folosi ulei in locul untului. Untul poate da o aroma mai bogata desertului, insa odata ce racesti tortul, untul se va inchega, si astfel si tortul se va intari. In cazul uleiului insa, lucrurile stau altfel: tortul ramane fraged mai mult timp.
2. Oua reci/calde
Majoritatea retetelor de tort presupun separarea oualor si baterea albusurilor independent de albus. Ce trebuie sa stii este ca, desi albusurile se separa cel mai bine cand sunt reci, ele se bat cel mai bine cand sunt la temperatura camerei. Astfel, daca vrei un tort cu o consistenta perfecta, cel mai bine e sa separi ouale imediat ce le-ai scos de la rece si sa le lasi apoi macar 30 de minute pentru a se incalzi.
3. Cel mai pufos aluat
Cu cat aluatul este mai aerat, cu atat tortul tau va fi mai pufos si va creste mai bine. Daca vrei sa eviti cocoloasele si sa obtii tortul perfect, cerne toate ingredientele uscate (faina, praf de copt, bicarbonat, etc), nu inainte de a le amesteca intre ele.
4. Masoara bine ingredientele uscate
Ca tot veni vorba de ingrediente uscate, ai grija sa masori cu o cat mai mare acuratete ingredientele uscate, caci dulciurile coapte nu sunt la fel ca mancarea, nu poti pune „din ochi”, iar acest lucru se reflecta cel mai bine la retetele de cozonac, care sunt cu atat mai pretentioase.
Daca nu ai un cantar la indemana, tine minte urmatorul sfat: o lingura mare plina cu ingrediente uscate, precum faina, cantareste 25 g.
5. Coacerea uniforma
In ceea ce priveste pozitionarea tavii de tort in cuptor, este important sa retii ca tortul se coace datorita circulatiei aerului cald in interiorul cuptorului. Prin urmare, cu cat tortul e situat mai central, cu atat mai bine. La jumatatea timpului de coacere, roteste tava pentru a asigura o coacere uniforma.
6. Rotirea blaturilor
Cand cresc, blaturile de tort tind sa se bombeze in partea de sus. Astfel, poti fi nevoit sa il tai pentru a avea o suprafata plana, pe care sa o poti orna si decora. O alta solutie este lasi tortul la racit (nu-l scoate inca din tava) intors pe dos, pe o farfurie sau un gratar care sa permita o racire accelerata. Dupa ce s-a racit complet, cel mai probabil isi va pierde forma bombata.
7. Testul scobitorii vs. test margini
De testul scobitorii sigur a auzit toata lumea, insa pentru mai multa siguranta, pe langa scobitoarea care trebuie sa iasa curata, fara firimituri lipicioase pe ea, poti folosi un alt reper: cand tortul s-a desprins de marginile tavii singur, presupunand desigur ca ai tapetat-o corespunzator, tortul e facut.
8. Preincalzeste cuptorul
E de la sine inteles, insa poate nu toata lumea stie: ori de cate ori coci un tort, cuptorul trebuie sa fie preincalzit. Daca ai cuptor cu termostat e cu atat mai bine, caci poti seta temperatura exacta la care trebuie sa se coaca tortul tau. Daca nu, cel mai bine este sa incingi cuptorul cu minim 20-30 de minute inainte, la foc mic.
9. Felia perfecta
In final, dupa ce ai reusit sa pregatesti un tort cat mai aproape de perfectiune si l-ai ornat, vine momentul sa il tai. Din pricina insiroparii sau a glazurii, unele torturi tind sa se crape sau sa nu se taie tocmai bine. Un truc bun de retinut este sa iei cutitul bucatarului, sa-l lasi 5-6 secunde in apa calda, sa-l stergi si abia apoi sa tai felia de tort. Cutitul va trece „ca prin branza”.