Mămăliguţă cu ciuperci
1. Morcovii, păstârnacul şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie în sferturi. Se pun la fiert în 1,5 l de apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se scurge supa şi se păstrează.
2. Se separă 1,2 l de supă şi se pune la fiert într-un vas cu fundul mai gros. Se pune o lingură de mălai şi se lasă puţin să clocotească, apoi se adaugă în ploaie şi restul de mălai. Se amestecă energic, se condimentează după gust cu sare, piper şi pătrunjel. Se lasă să fiarbă 15-20 minute, apoi se răstoarnă şi se presară câteva fire de unt.
3. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii. Se călesc în ulei, apoi se adaugă usturoiul tocat şi se sting cu zeama de lămâie şi vin. Se lasă să fiarbă înăbuşit 25-30 minute şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă. Se adaugă untul şi se servesc cu mămăliguţă caldă.