Roşii coapte cu sos verde
1. Se aleg roşii tari şi coapte. Se spală, se lasă să se usuce, apoi se taie un capac în partea codiţei şi se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe. Se dau cu un praf de sare şi se lasă la scurs.
2. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Jumătate din albuşuri se bat şi se amestecă cu şunca presată tăiată cubuleţe, caşcavalul ras, un praf de sare şi piper. Se împarte această compoziţie şi se pune în roşii, iar deasupra se adaugă câte un gălbenuş şi un vârf de cuţit de unt. Se aşază cu atenţie roşiile într-un vas termorezistent uns cu ulei şi se coc în cuptorul încins, la foc potrivit, 20-25 minute.
3. Între timp, se pregăteşte sosul. Spanacul se opăreşte 15 minute în apă cu sare. Se scurge şi se trece printr-o sită deasă, ca pentru piure. Se amestecă cu usturoiul pisat cu sare şi frecat cu ulei, adăugat treptat. Se mai pun câteva linguri de apă şi pătrunjelul verde tocat. Se amestecă energic şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi zeamă de lămâie. Se serveşte cu roşiile coapte.