Ajungi la magazin, mergi la raftul cu orez si… te ia ameteala. O multime de sortimente iti fac cu ochiul: cu bob rotund, integral, decorticat, cu bob lung, spartura, alb, negru si lista ar putea continua. Iar tu vrei sa prepari un fel banal, precum pilaful sau risotto. Ce sa alegi?
✽Care e mai bun
Daca e sa ne luam dupa marii nutritionisti, orezul de tip basmati este regele. Si bucatarii renumiti sunt de acord. Caci acest tip de orez nu se lipeste, este gustos, se potriveste la multe preparate si, ce e mai important, nu ingrasa. Orezurile care se lipesc la fiert contin mult amidon,au un indice glicemic ridicat si, prin urmare, sunt neprietenoase cu silueta. Din aceasta categorie fac parte orezul cu bob oval decorticat, orezul prefiert, care si-a pierdut deja din proprietati la prelucrare, spartura de orez si Arborio, numit dupa orasul italian de unde provine, un orez alb, rafinat, care elibereaza amidon la gatit, avand o consistenta cremoasa. Alegeri sanatoase sunt orezurile cu bob lung, integrale, brun, rosu ori salbatic, dar sunt mai rare si, implicit, mai scumpe. Orezul integral este mai hranitor, insa necesita fierbere mai indelungata și inmuiere prealabila. Orezul negru este folosit cu precadere la deserturi și contine antioxidanti asemanatori cu cei din fructele de padure.
✽Prepararea conteaza
Pentru a obtine efectele maxime nutritive și a beneficia de proprietatile lui, orezul trebuie consumat dupa anumite reguli. Daca ai grija de sanatate, nu il combini niciodata cu carnea ori cu fructele, ci numai cu pestele, fructele de mare, legumele, branzeturile, ouale, verdeturile. Vei prepara orezul intotdeauna prin metoda absorbtiei de apa, adica o masura de orez la doua masuri de apa lasate la foc mediu la fiert cu capac, sau la aburi.
Stiai ca…
… orezul basmati este bogat in amiloza, un amidon digerat lent?
… un sortiment de orez cu cat este mai colorat cu atat contine o cantitate mai mare de antioxidanti?
… orezul salbatic nu este un sortiment de orez ci o planta graminee cu boabe crocante, mult mai bogata in elemente nutritive decat orezul normal?