Plăcintă cu mere şi brânză dulce
1. Se freacă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă făina, o lingură apă rece şi gălbenuşurile. Se amestecă cu furculiţa, apoi se frământă rapid. Se acoperă cu folie transparentă şi se păstrează la rece 20 minute.
2. Între timp, se pregăteşte umplutura. Merele se spală, se curăţă de coajă, se taie cubuleţe de 1-2 cm, se presară cu 2-3 linguri de zahăr şi se călesc în unt. Se lasă apoi să se răcească şi se amestecă cu brânza proaspătă, ouăle bătute, zahărul vanilat, stafidele marinate în rom şi 2 linguri de zahăr.
3. Se întinde aluatul în două foi subţiri, după dimensiunea tăvii. Se aşază o foaie într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, având grijă ca aluatul să fie ridicat 1-2 cm şi pe pereţii laterali. Se toarnă umplutura, iar deasupra se pune şi cealaltă foaie de aluat. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se ornează cu restul de aluat tăiat în brăduţi şi steluţe.
4. Se coace în cuptorul foarte bine încins, 40-45 minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se unge cu albuşul bătut cu o lingură de zahăr. Se taie când se răceşte şi se pudrează cu zahăr.