Cozonac cu stafide şi jeleuri de fructe
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr tos în 2-3 linguri lapte călduţ. Se acoperă şi se lasă să crească la un loc cald.
2. Se cerne făina într-un vas în care urmează să se frământe cozonacul. Se bat ouăle cu un praf de sare, gălbenuşurile şi zahărul. Se încălzeşte laptele, apoi se adaugă zahărul vanilat şi coaja de lămăie. Stafidele se spală cu apă călduţă, se usucă şi se stropesc cu rom. Untul se freacă spumă.
3. Se face o adăncitură în făină, unde se pune drojdia şi se amestecă foarte puţin. Se acoperă cu puţină făină şi se lasă 5 minute. Se adaugă apoi laptele călduţ, ouăle şi untul. Se amestecă şi apoi se frământă foarte bine, până se omogenizează aluatul. Se adaugă şi uleiul călduţ şi se continuă frământatul, până se înglobează în aluat. Se acoperă şi se lasă să crească la un loc cald şi ferit de curent.
4. Când aluatul şi-a dublat volumul se întinde într-o foaie groasă de 1 cm. Se presară stafidele şi jeleurile, apoi se rulează şi se pune într-o formă tapetată cu hârtie pergament. Se lasă din nou să crească, la un loc cald, 15 minute. Se coace 35 – 40 minute, la foc potrivit, în cuptorul bine încins. Se scoate din formă, se unge imediat cu unt şi se presară zahăr pudră.