Delicatesă nemţească
1. Varza se curăţă şi se taie fideluţă. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori, apoi se pune la călit în uleiul încins. Când capătă nuanţă aurie, se adaugă varza, frecată în prealabil cu sare. Se acoperă oala cu un capac şi se lasă varza la înăbuşit. Dacă e necesar, se adaugă puţină apă.
2. Când varza începe să se înmoaie, se adaugă chimenul şi piperul. La sfârşit, se pun şi verdeţurile tocate fin.
3. Pastele se fierb, apoi se adaugă peste varza călită şi se mai ţin pe foc câteva minute.
4. Se unge o tavă cu margarină, se tapetează cu făină şi se adaugă compoziţia de paste cu varză. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit şi se coace, la foc mic, circa 40 min. Se serveşte ca atare sau ca şi garnitură, garnisită cu verdeaţă.