Interpreta de muzica populara Mioara Velicu este incantata de tot ce a invatat in ultima perioada. Am vorbit despre „testele” culinare prin care a trecut, despre ce ii place sa gateasca si cum se pregateste pentru Sarbatorile Sfinte
Cum a fost experienta in „Ferma vedetelor”, de la PRO TV?
Cred ca oricine si-ar dori o asemenea experienta, pentru ca fiind ceva nou, ai tot timpul ceva de invatat. Pentru mine nu a fost chiar atat de dificil, deoarece am trait o viata intreaga la tara si traiesc si acum si stiu absolut tot ce se intampla intr-o gospodarie, insa a fost foarte greu din punct de vedere al frigului si al noroiului. Pe de-o parte, pentru ca la varsta mea, la 70 de ani, suport mai greu temperaturile joase si, pe de alta parte, pentru ca ma misc mai incet.
V-ati integrat cum va asteptati?
Pot spune ca am stat cu oameni minunati. Pe unii ii cunosteam deja. Cu Ionut Iftimoaie sunt prietena de familie, pe Stefan Stan il cunosteam, iar pe Cristina Cioran si pe Vica Blochina, de exemplu, le stiam doar de la televizor, nu avusesem ocazia sa ne intalnim personal. Ne-am imprietenit acolo si cred ca m-am descurcat destul de bine, atat cat am putut. Evident ca fiind multi oameni laolalta, cu diferite caractere, nu avea cum sa fie tot timpul numai lapte si miere, dar ma bucur ca am avut parte de o experienta foarte frumoasa.
Si acum va linistiti acasa?
Da. Acum sunt la tara, langa Tecuci. Pregatesc tot ce trebuie pentru primavara. Fiind inca in Post, fac mancare cu verdeturile din gradina. Pregatesc mancare de stevie, am si marar, patrunjel, ceapa verde. Tot luna aceasta, in aprilie, sotul meu implineste doi ani de cand a plecat in lumea celor drepti, iar pentru maicuta mea trebuie sa fac pomana de sapte ani. Sunt foart multe lucruri de facut la tara, dar parca mi-e mult mai usor
acum pentru ca am invatat atat de multe lucruri la Ferma.
De Florii pregatiti peste?
Cu o saptamana inainte de Paste, masa trebuie sa contina peste, sigur ca da, asa cum spune traditia. Si cum se obisnuieste la noi, pun ramuri de salcam la poarta si la geam si adun flori de camp pe care le strang in buchetele si le aduc acasa. Chiar daca am si alte flori dinainte.
Si de Paste ce bunatati gatiti?
Pregatesc oua rosii, cozonac, pasca. I-am invatat si pe cei de la Ferma sa faca, pentru ca eu sunt cu sufletul alaturi de ei, chiar daca au mai fost si mici incidente. Stiu sa fac tot ce e traditional in Ziua de Paste: friptura de miel, ciorba, drob, salata de boeuf, o sa fac si un pic de piftie si cateva sarmalute, pentru ca, dupa Post, trebuie sa fie masa incarcata.
✽ Cantatul
Imi place foarte mult sa cant atunci cand gatesc, deoarece cantecul este viata mea si asa ma simt cel mai bine. Sau alteori vorbesc la telefon.
✽ Pasiunea
Cand incepi sa faci ceva, si nu numai in bucatarie, ci in orice privinta, pana nu pui suflet, nu iese ceva cu adevarat reusit.
✽ Oamenii dragi
Imi place sa organizez mese festive, sa fiu inconjurata de oameni dragi mie, de fetele mele si de fratii mei si, pe langa mancarea buna, ornez mesele cu flori sau le pregatesc mici surprize invitatilor.