Borş rusesc
1. Se curăţă legumele, se spală, se taie mărunt şi se înăbuşă în uleiul de măsline treptat, începând cu morcovul tăiat rondele subţiri, apoi ceapa, fasolea şi mazărea, după care urmează restul, în afară de roşii.
2. Roşiile se opăresc între timp, se decojesc, se zdrobesc cu blenderul sau se taie mărunt. Când legumele s-au înăbuşit, se condimenteză cu sare şi un praf de piper după gust, se adaugă apă caldă şi se lasă să clocotească până când totul este aproape fiert.
3. Separat, se fierbe borşul, se strecoară şi se adaugă în ciorba de legume împreună cu roşiile zdrobite.
4. Se mai lasă să dea în câteva clocote, se adaugă leuşteanul tocat mărunt, fâşii de ardei iute, se acoperă oala şi se lasă câteva minute, apoi se serveşte la masă cu pâine cu chimen sau cu seminţe.