Christstollen nemţeşti
1. Stafidele, migdalele, curmalele şi coaja de lămâie se pun la înmuiat, în rom. Se încălzeşte laptele. Făina se pune pe blatul de lucru sau într-un bol şi se face o gropiţă în mijloc. Se fărâmiţează drojdia în groapă, se presară cu 2 linguriţe de zahăr şi se adaugă cam un sfert din lapte, pentru a forma maiaua. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit o jumătate de oră, la cald.
2. Se încălzesc 400 g unt şi margarina, apoi se lasă să se răcorească. Când untul s-a răcit, dar e încă lichid, se începe frământarea. Se scurg de zeamă fructele din rom, se tăvălesc prin făină, apoi se adaugă în aluat, împreună cu scorţişoara, nucşoara, sarea, restul de zahăr şi de lapte. Se frământă cu forţă, până când aluatul se desprinde de pe marginile bolului. Se acoperă şi se mai lasă 30 de minute la crescut, la cald.
3. Se aşază coca pe blatul de lucru presărat cu făină. Se frământă din nou, până capătă o structură omogenă şi apar în compoziţie pori mici. Se împarte în două părţi egale. Fiecare dintre cele două părţi se împarte în 3. Se răsucesc rulouri de lungimea tăvii de cozonac.
4. Forma de copt se tapetează cu hârtie. Se aşază în tavă, câte două rulouri, lipite unul de celălalt, iar deasupra lor, pe mijloc, pe linia care le uneşte, se aşază al treilea rulou. Se unge fiecare cozonac cu ou bătut, se acoperă şi se lasă încă 15-20 de minute.
5. Se bagă cozonacii în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de 60 de minute. Înainte de a-i scoate din cuptor, se topeşte restul de unt. Cât sunt încă fierbinţi, imediat ce se scot din cuptor, cozonacii se ung din belşug cu unt topit şi se tăvălesc prin zahăr pudră. După ce s-au răcit, se presară din nou zahăr pudră şi se învelesc bine în folie alimentară, apoi în folie de aluminiu.
6. Reţeta se poate face şi cu umplutură din miez de nucă sau cu rahat.