Baclava
1. Se amestecă nucile, stafidele, portocalele tocate mărunt şi coaja rasă de portocală. Se adaugă 75 g zahăr.
2. Se încălzeşte cuptorul la foc potrivit. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară.
3. Se unge o foaia de plăcintă cu unt, se împătureşte în două şi se aşază în tavă, cu marginile atârnând în afară. La fel trebuie procedat cu încă două foi, răsucind tava după aşezarea fiecărei foi. Se pune jumătate din umplutură peste foile din tavă, apoi reia procedeul cu alt strat din 3 foi. Se pune deasupra restul compoziţiei şi se acoperă cu încă o foaie de aluat unsă cu unt. Se adună toate marginile rămase în afară înspreinterior. Se împăturesc cele două foi rămase, unse cu unt, după dimensiunea tăvii şi se pune deasupra prăjiturii. Se taie romburi sau pătrate în tavă.
4. Se dă la cuptor 45 de minute, până când aluatul devine auriu şi crocant. Între timp, se dizolvă zahărul rămas în zeama de portocală, se adaugă 50 ml apă, apoi se fierbe amestecul până se formează un sirop. Se toarnă siropul obţinut peste prăjitura fierbinte, apoi se lasă la însiropat şi se serveş te rece.