1. Se curăţă ciupercile şi se spală cu apă rece, apoi se lasă să se zvânte într-o strecurătoare. Ciupercile mai mari se taie în două sau în patru, după caz. Se opăresc în apă clocotită cu sare (20 g sare la 1 l de apă), circa 7 minute. Se lasă din nou la scurs în strecurătoare.

2. Între timp se pregăteşte baiţul: se fierb 500 ml apă şi 250 ml oţet, adăugându-se piperul, ienibaharul, muştarul, dafinul, sarea şi zahărul. Se dau în clocot câteva minute, apoi vasul se dă de pe foc.

3. Se curăţă cepele şi se taie în patru. Se spală ardeii, se curăţă de cotor şi de seminţe şi se taie fâşii. Se pun alternativ în borcane ciupercile, ceapa şi ardeii.

4. Se pune câte o lamă de cuţit sub borcane, ca să nu crape, şi se toarnă deasupra baiţul fierbinte. Borcanele se închid cu capace şi se lasă în baie de abur circa 30 de minute. După ce s-au răcit, se depozitează într-un loc răcoros.