Mere umplute pe pat de varză roşie
1. Ceapa se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se căleşte în unt, până capătă o nuanţă aurie.
2. Varza se curăţă şi se toacă fideluţă. Se pune peste ceapa călită, într-o cratiţă. Se adaugă vinul, apa, condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la foc mic, cam 40 de minute. Se potriveşte la gust de sare şi piper şi se dă deoparte.
3. Într-o tigaie, se pune şunca la rumenit, tăiată batonaşe, într-o lingură de ulei. Apoi se adaugă coacăzele, se amestecă, se adaugă oţetul balsamic şi se lasă cam 5 minute.
4. Merele se spală şi li se taie un capac în partea cu codiţa. Se scobeşte cotorul. Pentru a fi mai încăpătoare, se mai scobeşte din miez cu o lingură. Miezul se poate rade pe răzătoare şi adăuga în umplutura cu carne.
5. Se unge cu puţin ulei un vas de Jena sau o tavă de friptură. Se pune un strat de varză în tavă. Merele se pun pe patul de varză şi se umplu cu amestecul de şuncă şi coacăze. Se dă tava la cuptorul preîncălzit şi se lasă cam 30-45 de minute.
6. Se serveşte ca şi garnitură la fripturi din carne de pasăre sau vânat.