Desi pare complicata, reteta de placinta cu dovleac este usor de facut si sigur o vei repeta.

Ingrediente pentru aluat

1 pahar mare de iaurt 1 pachet margarina (200 g) 1 ou un praf de sare faina cat cuprinde

Ingrediente pentru umplutura

1 kg dovleac zahar scortisoara

Ingrediente pentru decor

zahar pudra
Mod de preparare:
  1. Curata dovleacul si da-l prin razatoarea mare.
  2. Intr-un castron incapator, amesteca iaurtul cu oul si cu praful de sare. Ulterior, incepe sa incorporezi faina si sa framanti, cand aluatul devine mai gros, pana cand consistenta e fina si deloc lipicioasa.
  3. Intinde aluatul cat mai subtire posibil (nici prea subtire, caci se rupe usor) pe blatul de lucru foarte bine pudrat cu faina, pentru a nu se lipi.
  4. Topeste margarina intr-o craticioara la foc mic, si imediat ce toata cantitatea a devenit lichida, ia-o de pe foc caci nu trebuie sa fiarba. Adauga in margarina 2-3 linguri de faina, pana cand obtii o pasta mai groasa.
  5. Lasa margarina sa se raceasca putin. Intre timp, caleste dovleacul cu 4-5 linguri de zahar, pentru inceput. Odata ce incepe sa se inmoaie, gusta-l, pentru a verifica daca este suficient de dulce, dar si daca este facut.
  6. Dovleacul e gata cand e complet moale si a lasat zeama. Adauga scortisoara la final, apoi amesteca.
  7. Intinde amestecul de margarina usor racit peste toata foaia de aluat, apoi las-o sa se raceasca. Cand margarina se raceste complet si nu mai e lipicioasa la atingere, ruleaza foaia de aluat cu margarina pe interior.
  8. Taie ruloul de aluat in 2 parti cat mai egale, si dintr-una din ele intinde prima foaie, pe blatul presarat cu faina. Pune foaia obtinuta in tava unsa bine cu ulei, lasand coca inclusiv pe „peretii” tavii.
  9. Toarna compozitia de dovleac in tava peste prima foaie, avand grija sa torni cat mai putina zeama cu putinta.
  10. Procedeaza la fel si cu bucata de aluat ramasa, pentru a forma partea de sus a foietajului. Daca aluatul se rupe pe alocuri, peticeste folosind bucatile de coca in exces.
  11. Dupa ce ai pus cea de-a doua foaie peste dovleac, unge placinta cu putin ulei. Folosind un cutit bine ascutit, taie placinta in patrate de cca 4-5 cm/latura.
  12. Da tava la cuptor pentru 30-40 de minute, sau pana cand se coloreaza aurie. O poti pudra cu zahar, daca preferi.

Sfaturi utile

✽ Margarina are rolul de a crea stratul de foietaj, deci nu sari peste aceasta etapa si acorda-i timp sa se intareasca.
✽ Taierea placintei cu dovleac se face inainte de coacere, deoarece dupa este mai casanta si mai greu de taiat.