Placinta de dovleac
70 minute
6 portii
Usor
Ingrediente pentru aluat
1 pahar mare de iaurt
1 pachet margarina (200 g)
1 ou
un praf de sare
faina cat cuprinde
Ingrediente pentru umplutura
1 kg dovleac
zahar
scortisoara
Ingrediente pentru decor
zahar pudra
Mod de preparare:
- Curata dovleacul si da-l prin razatoarea mare.
- Intr-un castron incapator, amesteca iaurtul cu oul si cu praful de sare. Ulterior, incepe sa incorporezi faina si sa framanti, cand aluatul devine mai gros, pana cand consistenta e fina si deloc lipicioasa.
- Intinde aluatul cat mai subtire posibil (nici prea subtire, caci se rupe usor) pe blatul de lucru foarte bine pudrat cu faina, pentru a nu se lipi.
- Topeste margarina intr-o craticioara la foc mic, si imediat ce toata cantitatea a devenit lichida, ia-o de pe foc caci nu trebuie sa fiarba. Adauga in margarina 2-3 linguri de faina, pana cand obtii o pasta mai groasa.
- Lasa margarina sa se raceasca putin. Intre timp, caleste dovleacul cu 4-5 linguri de zahar, pentru inceput. Odata ce incepe sa se inmoaie, gusta-l, pentru a verifica daca este suficient de dulce, dar si daca este facut.
- Dovleacul e gata cand e complet moale si a lasat zeama. Adauga scortisoara la final, apoi amesteca.
- Intinde amestecul de margarina usor racit peste toata foaia de aluat, apoi las-o sa se raceasca. Cand margarina se raceste complet si nu mai e lipicioasa la atingere, ruleaza foaia de aluat cu margarina pe interior.
- Taie ruloul de aluat in 2 parti cat mai egale, si dintr-una din ele intinde prima foaie, pe blatul presarat cu faina. Pune foaia obtinuta in tava unsa bine cu ulei, lasand coca inclusiv pe „peretii” tavii.
- Toarna compozitia de dovleac in tava peste prima foaie, avand grija sa torni cat mai putina zeama cu putinta.
- Procedeaza la fel si cu bucata de aluat ramasa, pentru a forma partea de sus a foietajului. Daca aluatul se rupe pe alocuri, peticeste folosind bucatile de coca in exces.
- Dupa ce ai pus cea de-a doua foaie peste dovleac, unge placinta cu putin ulei. Folosind un cutit bine ascutit, taie placinta in patrate de cca 4-5 cm/latura.
- Da tava la cuptor pentru 30-40 de minute, sau pana cand se coloreaza aurie. O poti pudra cu zahar, daca preferi.
Sfaturi utile
✽ Margarina are rolul de a crea stratul de foietaj, deci nu sari peste aceasta etapa si acorda-i timp sa se intareasca.
✽ Taierea placintei cu dovleac se face inainte de coacere, deoarece dupa este mai casanta si mai greu de taiat.
din aceeasi categorie
5 stars -
based on 250 reviews