Fructele exotice arata extrem de apetisant, iar dintre ele nuca de cocos are farmecul ei aparte. Stii insa cum trebuie sa alegi o nuca? Si ce faci cu ea odata ce o cumperi? O poti pastra pentru decor, caci arata foarte bine alaturi de celelalte fructe, sau o poti desface si o poti folosi in bucatarie.

Cum alegi nuca de cocos

Alegerea nucii de cocos este destul de simpla, dar cel mai probabil multi nu stiti dupa ce criteriu sa va ghidati. Ei bine, cand cumperi nuca de cocos trebuie sa o alegi pe cea mai grea, si totodata pe cea mai plina.

Odata dusa la ureche si agitata putin, in nuca de cocos trebuie sa auzi foarte clar cat mai multa apa.
Daca nu auzi deloc lichid in ea, nuca este rascoapta si, daca ai de gand sa o desfaci, nu o vei putea folosi.

Cum desfaci nuca de cocos

Si desfacerea nucii de cocos este o operatiune simpla, daca stii exact ce trebuie sa faci. Nu putini sunt cei care se chinuie cu fel de fel de metode, una mai inventiva ca alta.

Tot ce trebuie sa faci este sa iei un cutit mare intr-o mana, nuca in cealalta, iar cu partea boanta a cutitului sa lovesti nuca de jur imprejur pe latime. Aplica lovituri din loc in loc si continua astfel pana cand auzi nuca crapandu-se. Poti incerca sa o desfaci cu mana, daca este suficient de mult crapata, sau poti continua sa o lovesti pana cand cele doua jumatati se desprind.

Daca doresti sa pastrezi apa de cocos, poti da, inainte de a o desface, 1-2 gauri cu un obiect ascutit in cele 3 orificii putin mai moi, aflate in partea superioara a nucii. Apa de cocos nu are beneficii deosebite, este doar hidratanta, dar are un gust bun si aromat. Dupa ce dai gaurile, scurge nuca intr-un pahar si apoi strecoara lichidul, caci cel mai probabil va avea cateva fibre lemnoase prin el.

Sursa foto: pixabay.com