Trucuri pentru cea mai gustoasa zacusca
Foloseste la zacusca doar legume proaspete, vinete tinere cu putine seminte, ceapa dulce, gogosari bine crescuti, rosii si ardei de gradina. Coace toate legumele inainte si curata-le cat mai bine de seminte si de coaja. Este bine sa toci ceapa din timp si sa o lasi jumatate de ora sa se scurga intr-o sita, avand in vedere ca va fi o cantitate destul de mare. De obicei se foloseste un kg de ceapa la 2 kg de vinete. Adauga condimentele spre final, pentru ca aroma lor sa se pastreze in zacusca fierbinte. La zacusca se potriveste dafinul, piperul, sarea si cimbrul pentru o aroma deosebita. Cand uleiul iese la suprafata, vei stii ca zacusca este bine fiarta.
Combinatii reusite
Pregateste toamna zacusca de vinete, rosii si ciuperci si cauta in piete ciuperci de padure proaspete. Va avea un gust si o aroma mult mai buna decat zacusca in care se adauga ciuperci de cultura. O combinatie reusita este zacusca in care adaugi si dovlecei, precum si morcovi fierti inainte. In Transilvania, se face o zacusca cu vinete, rosii, ardei si mere care este foarte gustoasa.
Merele se curata de coaja si de cotoare, se calesc si se lasa la scurs inainte de a fi puse in zacusca, spre final, dupa ce s-au fiert rosiile. Iar in Dobrogea, se pregateste o zacusca cu peste, fie el somn, crap sau salau. La aceasta zacusca nu se pun vinete, doar rosii, gogosari, morcovi si condimentele obisnuite.
Vezi şi reţete de zacuscă