Cozonac cu mac
150 minute
10 portii
Mediu
Delicios si pufos, cozonacul cu mac este un preparat ce trebuie incercat macar o data de sarbatori, caci are un gust aparte.
Ingrediente pentru aluat
500 g faina
125 g unt
3 oua
150 g zahar
un plic zahar vanilinat
50 g drojdie proaspata
un pahar lapte cald
coaja unei lamai
sare
Ingrediente pentru umplutura
400 g mac
200 g zahar
3 linguri miere
un albus
50 g unt
coaja unei lamai
2 linguri faina de migdale
cateva stafide
un plic zahar vanilinat
Mod de preparare:
- Pentru umplutura, macul se trece sub un jet de apa rece si se pune la fiert cu apa cat sa-l acopere. Se lasa la fiert 5 minute, apoi se lasa 30 de minute sa se raceasca, se scurge si se marunteste.
- Apoi, se amesteca bine cu zaharul, untul topit, mierea, faina de migdale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si stafidele inmuiate. Se adauga albusul batut.
- Pentru aluat, drojdia se desface in doua linguri lapte cald la care se adauga o lingura de zahar si una de faina. Se lasa sa creasca. Intre timp, faina se amesteca cu untul topit, ouale, restul laptelui, zaharul si zaharul vanilinat. Se pune apoi drojdia, coaja de lamaie si un praf de sare. Se amesteca si apoi se framanta pana ce aluatul se desprinde de peretii vasului. Se acopera si se lasa o ora la crescut.
- Aluatul se imparte in patru bucati inegale, doua mici si doua mari. Cea mai mica bucata se intinde, se umple cu mac si apoi se ruleaza din margini catre mijloc. Sulul se pune intr-o tava de copt. Se procedeaza la fel cu bucata mai mare de aluat care se asaza deasupra celei mici, in aceeasi tava. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se ung apoi cozonacii cu galbenus si se coc 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in tava.
Sfaturi utile
✽ Inmoaie semintele de mac in lapte fierbinte si apoi adauga zaharul pentru a se topi complet. Poti adauga cateva picaturi de esenta de rom in compozitia de mac, sa fie mai aromata.
✽ Coace cozonacii la foc domol, la inceput, sa creasca uniform, apoi da focul mai tare timp de 10 minute, sa se formeze crusta aurie. In ultimul sfert de ora, lasa iar focul potrivit, sa se patrunda bine.
✽ Freaca galbenusurile de ou cu un strop de sare ca sa ungi cozonacii.
din aceeasi categorie
5 stars -
based on 250 reviews