Extrem de aromata si de gustoasa ca si condiment, leurda este o planta care n-ar trebui sa lipseasca din bucataria ta in acest sezon. Seamana la gust si aroma foarte mult cu usturoiul, insa are o tenta usor mai delicata decat acesta. In plus, este o adevarata bomba de vitamine, asa ca nu o ocoli daca o vezi in piețe sau in natura.
Cum recunosti leurda?
I se mai spune usturoi salbatic sau usturoiul ursului si este o planta asemanatoare cu frunzele de crin sau de lacramioara. Trebuie sa fii foarte atenta daca o culegi din natura sa nu o confunzi cu frunzele acestor flori, care sunt toxice.
Pentru a fi sigura ca este leurda, freaca frunzele plantei cu mana si daca vor raspandi aroma de usturoi, inseamna ca este comestibila si o poți lua pentru a prepara diverse mancaruri. Parțile utilizabile ale plantei sunt bulbii si frunzele, insa cel mai mult se folosesc frunzele.
La ce preparate sa o folosesti?
Leurda este un condiment minunat in bucatarie. Se foloseste foarte des in stare proaspata in salate sau la prepararea sosurilor reci pentru salate. Poate inlocui cu succes busuiocul pentru sosul pesto, de exemplu. Este extrem de gustoasa preparata termic, ca supa-crema de leurda sau ca adaos in alte supe crema cum ar fi cele de spanac sau de urzici, ori in ciorbe cu carne.
Pestele pane sau la cuptor se asezoneaza foarte bine cu leurda, la fel si preparatele din paste ori tocanițele. De asemenea, aluaturile sarate vor capata un gust deosebit, daca se adauga si cateva fire de leurda in compoziție. Cartofii noi la cuptor cu leurda sunt un alt preparat de sezon pe care ar trebui sa-l gatesti pentru gustul lor deosebit.
Vezi cum prepari Briose englezesti cu leurda
Stiai ca…
… leurda creste in natura sub forma de frunze si se gaseste doar in Europa, ea neaclimatizandu-se pe alt continent? Poate fi gasita in zonele umbrite, umede, cu un sol bogat in nutrienti, din luna aprilie pana in iunie.
… leurda actioneaza ca un vitaminizant si mineralizant pentru organism, fiind de mare ajutor pentru tratarea anemiilor si a asteniei de primavara?
… atunci cand ies din hibernare, ursii cauta leurda pentru a face o cura de detoxifiere?
… in Imperiul Roman, leurda era folosita ca adjuvant in dieta de primavara, pentru ca se stia ca ea curata sangele, plamanii si tractul digestiv?