Cunoscuta si sub numele de slana si traditional mancata alaturi de praz, ceapa si branza, slanina afumata fiarta e un preparat specific Ardealului, ce se poate obtine si in casa, cu putina rabdare si pricepere.

Ingrediente

slanina zeama de varza sare 4-5 catei usturoi piper boabe 3-4 foi de dafin
Mod de preparare:
  1. Fierbe zeama de varza cu foile de dafin, usturoiul zdrobit cu latul cutitului si piperul. Cand amestecul aproape s-a racit, toarna-l peste slanina, intr-un borcan ce poate fi ermetizat.
  2. Dupa 7 zile scoate slanina si repeta procedeul, cu alta zeama de varza si alte condimente. Dupa 14 zile, scoate slanina din saramura, fierbe-o in zeama de varza, sterge-o de apa, freac-o bine cu sare si usturoi, apoi las-o la uscat intr-un loc cat mai deschis si racoros.
  3. Dupa 4-5 ore, sau dupa ce se usuca putin, da slanina la afumat la rece timp de 2 zile, dandu-i un fum de rumegus de fag pe zi, avand grija ca temperatura sa nu depaseasca 30 de grade in afumatoare.