Pentru cei care au deja una, nici nu mai trebuie mentionat; pentru cei care n-au gatit vreodata cu una, e musai sa o spunem: tigaia de fonta e o mica comoara in bucatarie. Dar pentru a putea gati bine cu ea si pentru a o pastra cat mai bine, tigaia de fonta are un regim aparte de ingrijire.

Asezonarea

In primul rand, o tigaie de fonta n-ar trebui aruncata, oricat de veche ar fi ea. Daca nu cumva e strambata sau degradata foarte rau, de cele mai multe ori o poti readuce la viata si va arata mult mai prezentabil decat inainte.

  1. E plina de rugina sau arsura? Inmoaie bine tigaia pentru 20-30 de minute cu putina apa si detergent obisnuit de vase, apoi curat-o cu un burete de sarma pe intreaga suprafata, atat in interiorul ei, cat si in exterior. Dupa ce folosesti buretele de sarma, curata tigaia din nou folosind partea abraziva a buretelui de vase.
  2. Clateste-o bine, sterge-o cu un prosop de hartie si pune-o pe aragaz, la flacara mica, pentru a o usca complet. Toarna in tigaia incalzita 2-3 linguri de ulei de in si distribuie-l pe intreaga suprafata folosind un prosop de hartie. Nu uita sa „imbraci” in ulei atat interiorul si exteriorul tigaii, cat si manerul.
  3. Lasa tigaia deoparte 5 minute, pentru ca uleiul sa se absoarba in porii acesteia. Sterge apoi cat mai mult din excesul de grasime folosind un prosop de hartie uscat. Da tigaia de fonta in cuptorul incins in prealabil la tempetatura cat mai mare, ideal intre 230-250 grade. Asaza tigaia cu gura in jos si las-o la copt pentru o ora, pentru ca stratul de ulei sa adere cat mai bine la suprafata tigaii.

Bun de stiut!

✽ Daca dupa intregul proces tigaia sau cratita este inca lipicioasa, cel mai probabil cuptorul n-a fost suficient de incins.

✽ O alternativa, pentru cazul in care nu gasesti ulei de in sau daca ai un cuptor ce nu incinge mai mult de 200 de grade, este uleiul de masline extravirgin. Acesta e mult mai comun, are un punct de ardere mai jos, deci va adera la tigaie si la temperaturi mai mici.

Cum cureti tigaia de fonta

Ideal e sa cureti vasul la scurt timp dupa ce l-ai folosit. In caz contrar, daca lasi tigaia cu orele in chiuveta, sigur vor aparea urme de rugina, iar rugina e cel mai mare dusman al tigaii de fonta.

Nu folosi detergent!

Lasa tigaia la inmuiat 2-3 minute cu apa fierbinte, apoi goleste-o si presara in ea sare fina din belsug. Freaca toata suprafata cu partea abraziva a buretelui de vase, clateste-o si usuc-o cat mai bine cu prosoape de bucatarie. Incalzeste-o putin pe foc, pentru a se usca complet, apoi pune cateva picaturi de ulei in tigaie si intinde-l pe toata suprafata cat mai bine. Sterge excesul si depoziteaza vasul.

Folosirea detergentilor este nerecomandata deoarece, evident, indeparteaza stratul de ulei ce a aderat la suprafata tigaii in timpul asezonarii.

Cat de des trebuie sa faci asezonarea

Dat fiind ca nu toti gatim la fel de des in vasele de fonta, un interval de timp exact e imposibil de mentionat. In orice caz, daca observi ca, dupa cateva luni, mancarea incepe iar sa se prinda de vas, cel mai probabil trebuie asezonata din nou.

Citeste si:

3 motive pentru care sa gatesti in vase de fonta

10 ustensile de bucatarie pe care trebuie sa le ai

15 trucuri de gatit ale bunicii