Aceasta n-ar trebui sa lipseasca din meniul familiei tale, datorita proprietatilor sale benefice pentru organism. Iar gustul si culoarea pe care il da preparatelor o recomanda cu prisosinta.
Cum alegi sfecla
Uita-te cu atentie atunci cand cumperi sfecla, suprafata ei trebuie sa fie ferma si neteda. Cele proaspete au inca frunze de culoare verde. Alege sfecla de dimensiuni mici, aceasta fiind mai dulce la gust, decat sfecla de dimensiuni mai mari. In plus, sfeclele de dimensiuni mici au si o cantitate mai mica de nitriti.
Cum o pregatesti
Inainte de a folosi sfecla pentru consum, spal-o foarte bine cu apa, apoi tine-o aproximativ 30 de minute in apa cu sare pentru a indeparta pamantul si impuritatile de pe coaja.
O poti prepara prin coacere sau fierbere sau o poti servi cruda. Poate fi consumata alaturi de morcovi, ridiche, varza sau castravete, in salate sau poti face diverse supe sau mancaruri cu legume la cuptor. Se potriveste de minune cu hreanul.
Cum pastrezi sfleca
Inainte de a o depozita pentru mai multe zile, asigura-te ca ai la dispozitie o sfecla proaspata, fara julituri sau alte imperfectiuni. Se poate pastra intr-un loc racoros si intunecat ori in cutia pentru legume din frigider, maximum doua saptamani. Daca ii tai frunzele la 3 cm distanta de bulb, ii prelungesti perioada de depozitare cu cateva zile.
Stiai ca…
✽ vitaminele si substantele nutritive din sfecla, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica?
✽ celuloza din sfecla contribuie la scoaterea toxinelor din organism?
✽ sfecla este contraindicata pentru diabetici deoarece are un continut mare de zahar ce se absoarbe foarte repede in organism?
Citeste si:
Cum cureti o rodie in 2 minute