Toata lumea sfatuieste sa te feresti de rosiile cu tugui. Dar de ce? Ce au acestea deosebit si ce le face de evitat? In plus, ar trebui sa ne ferim de toate rosiile cu tugui? Aflati mai jos de ce trebuie sa tineti cont.

In Romania, singurul soi de rosii crescut si vandut, care are acel tugui caracteristic este un soi bulgaresc, numit Prekos, potrivit Dr. ing. Costel Vanatorul, de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, citat de agrointel.ro.
Cu toate acestea, nu toate rosiile pe care le gasim in piete apartin acestui soi, ci o buna parte sunt rosii ce au fost fortate sa se dezvolte, pentru a ajunge mai repede pe tarabe.
In cazul rosiilor Prekos, desi au aceasta caracteristica, motul rosiei nu este la fel de pronuntat ca in cazul multora dintre tomatele ce se gasesc in piata, ci este mult mai subtil.
Cum diferentiezi rosiile cu tugui genetic de cele pe care ar trebui sa le eviti

Rosiile cu tugui – caracteristica genetica sau dovada stimularii plantei

Nu doar tuguiul este o caracteristica a stimularii rosiilor sa se coaca mai rapid. In urma analizelor, aceeasi sursa citata a mentionat ca, daca tai fructul in sectiune, iar spatiul in care ar fi trebuit sa gasesti seminte este mai degraba gol si are o consistenta gelatinoasa, verde, acel fruct a fost fortat sa se dezvolte timpuriu. O alta caracteristica a rosiilor fortate sa se dezvolte natural este un contur lemnos, de culoare alba, in interiorul pulpei.

In concluzie, e cazul sa ne ferim de rosiile cu tugui? Cu tugui sau fara, ideal este sa cumparam din surse sigure, de la producatori despre care stim ca nu folosesc stimulatori pentru cresterea lor. Alternativ, cat timp cumparam rosiile incepand cu 10 iunie, pana toamna tarziu, avem mai multe sanse de a consuma legume crescute natural.

Citeste mai departe pe: agrointel.ro

Citeste si:

Cum congelezi fructele pentru iarna

Cum repari maioneza de casa taiata

5 greseli pe care le faci in bucatarie (si cum sa le eviti)