Untul de arahide este un aliment extrem de popular in Statele Unite, dar care isi face usor, usor loc si in alimentatia romanilor. Vezi cat de usor e sa il prepari in casa, dupa o reteta simpla si rapida.
Asta n-ar fi un lucru rau, caci untul de arahide este un aliment sanatos, cu uleiuri hranitoare pentru organism. Din pacate insa, cel din comert este nu doar scump si inaccesibil pentru majoritatea romanilor, ci si mai putin sanatos, cu aditivi si grasimi vegetale adaugate suplimentar ce nu sunt neaparat sanatoase, sau de cea mai buna calitate.
Arahidele sunt nu doar sanatoase, ci si mai accesibile, daca le iei ca atare. Iata cum prepari unt de arahide din doar cateva ingrediente, la tine acasa.
Ingredientele necesare pentru a prepara unt de arahide:
- 250 g arahide crude/coapte
- 1 lingura miere
- 1 lingura ulei de cocos/samburi de struguri/floarea soarelui
- un praf sare
1. In plus, vei mai avea nevoie de un robot de bucatarie. Spala arahidele si da-le la cuptor intr-o tava cat mai intinsa, pentru 5-7 minute.
2. Dupa ce se racesc, pune arahidele in robotul de bucatarie, alaturi de o lingura de miere, putin ulei lipsit de aroma (in niciun caz masline!) si un praf de sare.
3. Mixeaza ingredientele cate 1-2 minute, cu pauze, in care cureti peretii robotului. Repeta mixarea de 4-5 ori, pana cand untul de arahide incepe sa prinda forma.
4. Untul de arahide este gata atunci cand are exact textura de pasta foarte cremoasa, usor de intins pe paine.
5. Untul de arahide poate fi folosit exact ca untul obisnuit, intins pe paine alaturi de putin gem sau dulceata, sau il poti folosi in numeroase deserturi.
6. Pana il consumi pe tot insa, pastreaza untul de arahide de casa intr-un borcan cu capac ermetic, la frigider. Il poti pastra pentru maxim o luna.
7. Fii atent la mirosul specific de ranced, care iti spune ca untul nu mai poate fi consumat.