Aioli – Maioneza fara ou (din usturoi)
Sosul mediteranean este un deliciu de vara pe care neaparat trebuie sa il incerci alaturi de carne la gratar, cartofi prajiti sau chiar dovlecei pane; in principiu, cam orice se potriveste de minune cu un mujdei de usturoi, merge perfect si cu o maioneza fara ou, din usturoi.
Ingrediente
1. Toaca marunt usturoiul, apoi zdrobeste-l cu sarea in mojar pentru 2-3 minute, sau pana cand obtii o pasta fina.
2. Alternativ, in lipsa unui mojar, poti toca usturoiul cu cutitul sau in robotul de bucatarie.
3. Adauga zeama de lamaie si uleiul de masline extravirgin, cate o lingura odata, apoi amesteca bine, la fel ca pentru maioneza.
4. Sosul aioli, de maioneza cu usturoi, e gata cand ai incorporat tot uleiul. Daca sosul de usturoi e prea gros, indoaie-l cu 1-2 linguri de apa rece.