In afara de bulion sau traditionalul suc de rosii pregatit in casa, te-ai gandit ca ai mai putea sa pastrezi si altfel rosiile gustoase din timpul verii?
Nu de putine ori se intampla ca, din cauza faptului ca sunt atat de gustoase, iar vara e atat de scurta, sa cumparam rosii in plus si sa ajungem sa le aruncam.
Fireste ca, daca stai sa te gandesti, doar nu te apuci sa faci cate o jumatate de borcan de bulion pentru fiecare 2 rosii pe care nu le mananci, dar care altfel ajung la gunoi.
Cum pastrezi rosiile peste iarna, fara sa le fierbi
Cu metoda asta de pastrare a rosiilor vei arunca mai putina mancare. In plus, nici nu implica mare efort! Iata cum trebuie sa procedezi:
Ori de cate ori ai rosii mai multe in camara si suspectezi ca se vor strica inainte sa apuci sa le mananci, sorteaza ce nu crezi ca vei putea manca.
Da rosiile pe care planuiesti sa le mananci in scurt timp la frigider, pentru a se conserva mai bine.
Asa pastrezi rosiile peste iarna, fara fierbere
1. Spala rosiile celelalte, pe care planuiesti sa le pastrezi, intr-o solutie de 1:3 de otet cu apa.
2. Inlatura-le toate coditele si orice parte afectata, pentru a nu pune la pastrare rosii ce au deja defecte.
3. Taie rosiile mari (de ex. cele de gradina) in sferturi, rosiile medii in jumatati, iar rosiile mici le poti lasa intregi, crestandu-le insa, pentru a permite dilatarea apei din ele.
4. Asaza rosiile pe o tava, cat mai raspandite una fata de cealalta si da-le la congelator pentru 10-20 minute, in functie de temperatura pe care o ai setata pentru functia de congelare.
5. Dupa ce timpul s-a scurs, scoate rosiile si depoziteaza-le in pungi sau in caserole cu capac, inchise ermetic.
6. Da recipientele la congelator pana cand vei dori sa consumi rosiile.
Cand vara a trecut si rosiile cu gust au disparut de pe piata, poti scoate rosiile de la congelator.
Dezgheata-le si adauga-le in salata, in mancarurile preferate si chiar in ciorbe, iar in acest mod te poti bucura de rosii cu gust intreg anul!
Nemaivorbind ca, punandu-le astfel la pastrare (congelandu-le timp scurt inainte de depozitare), vei putea sa iei cate o jumatate de rosie sau cate o felie, in functie de modul in care le-ai depozitat peste iarna, fara a decongela toata caserola.