Deja de mulți ani exista discuții constante despre găsirea și utilizarea de noi tipuri de surse de energie, care să existe sau să poată fi create în cantități cât mai mari fără a utiliza însă resurse foarte multe. Cu rezervele de combustibili fosili în continuă scădere, mai ales în ultimele decenii, odată cu industrializarea puternica la nivel planetar dar și prin faptul că din ce în ce mai multe persoane dețin cel puțin o mașină personală, se caută în mod constant noi alternative.
În ziua de azi, alături de acești combustibili, la fel de necesara este energia electrica, care pe deoparte este creata și cu ajutorul acestora dar și prin alte metode, că în cazul celei obținute în hidrocentrale sau mai nou prin captarea energiei produse de vânt și de soare, aceasta din urma metoda fiind capabilă să genereze curent electric în aproape orice zona de pe pământ cât timp avem la dispoziție razele soarelui. Iar dacă în primii ani în care aceste soluții au devenit realitate eficienta lor era destul de scăzută, în prezent s-a ajuns la sisteme fotovoltaice care să poată alimenta firme întregi, de la iluminat și aparate de mari dimensiuni până la electronice și încă noile stații de încărcare auto.
Totodată, pe măsură ce aceste panouri solare au devenit mai eficienta, au ajuns să fie și din ce în ce mai ieftine astfel încât nu doar afacerile ci și persoanele fizice au avut posibilitatea de a le utiliza pentru a-și produse singuri propria energie electrică cu care să alimenteze diverși consumatori. Mai mult de atât, chiar și guvernele multor state au hotărât să vina în ajutorul cetățenilor prin crearea de diverse programe prin intermediul cărora aceștia să poată obține diverse forme de finanțări. La noi în țară au fost create astfel doua mari programe, Casa Verde, destinat persoanelor fizice și ElectricUP, destinat companiilor mici și mijlocii.
Pentru a satisface necesarul zilnic al unei locuințe este nevoie de ceva mai multe panouri solare, în funcție și de puterea individuala pe care fiecare o poate genera. Putem plasa un minim undeva la 8 panouri însă după necesități se pot instala și mai multe. Desigur, o data cu eficiența mai mare a acestora dar și dacă avem mai multe, costurile totale vor fi mai mari. Este nevoie totodată de contactarea unei firme specializate, care să se poată ocupa de instalarea sistemului și legarea acestuia, în funcție de tip, la rețeaua locuinței sau și la rețeaua de furnizare publica.
Pe măsură ce sistemele fotovoltaice au devenit din ce în ce mai comune, și numărul firmelor care se ocupă de instalarea lor a crescut. De la una la alta, serviciile oferite variază și la fel și prețurile așa că este indicat că înainte de a face o alegere să ne interesam cât mai detaliat despre ce poate oferi și ce nu poate oferi o anumită astfel de firma.
Sfatul multora este de a alege firme care se află în domeniu de mulți ani și oferă cât mai multe servicii și avantaje, aici fiind încadrat și MGM Energo, parte dintr-un mare grup international, activ de peste 10 ani, care oferă și în România soluții electrice complete. Ei se pot ocupa nu doar să simpla instalare a unui sistem fotovoltaic ci și de furnizarea materialelor și echipamentelor necesare dar și a documentelor aferente, chiar și în ceea ce privește aplicarea pentru programe precum Casa Verde sau ElectricUp. Iar aici marele avantaj este faptul că un client poate obține ceva mai rapid finanțarea și astfel, posibilitatea de a-și instala sistemul fotovoltaic. Site-ul firmei, www.mgmenergo.ro ne poate oferi toate informațiile necesare despre firma în sine, servicii, personal dar și despre ce înseamnă un sistem fotovoltaic sau despre programele anterior menționate, pentru care o persoana fizica sau juridica poate aplica.
La bază avem două tipuri principale de sisteme fotovoltaice, cele independente de rețeaua publica care sunt numite off-grid și cele legate la rețeaua publică care sunt numite on-grid. În cazul primei opțiuni, stocarea energiei produse de panouri se face în acumulatori proprii în timp ce pentru a doua opțiune, surplusul de energie electrică vă intra în rețea și pentru asta, prosumatorii așa cum sunt numiți cei ce au astfel de sisteme, vor putea fi plătiți, am putea spune. Însă pentru că sistemele nu produc în continuu energie, mai ales noaptea, surplusul de energie oferit în rețea este adesea utilizat atunci când sistemele proprii sunt inactive. Așadar, acest tip de sistem pur și simplu elimină necesitatea unui sistem de stocare că în cazul sistemelor off-grid și astfel, costurile totale pentru unul pot fi ceva mai mici.
Luând în considerare aceste câteva aspecte, nu putem nega că printr-o investiție ceva mai mare și cu ajutorul acestor două programe de finanțare, este indicat că oricine dorește să atingă independența energetică și mai ales să nu mai fie nevoit să ducă în fiecare lună grija facturilor și a diverselor probleme ce pot apărea să opteze pentru un sistem fotovoltaic propriu, fie că este pentru locuință să sau pentru afacerea pe care o deține.
Mai mult de atât, pentru că din ce în ce mai multe persoane își doresc să adopte și conceptul de casa inteligentă, prin integrarea de cât mai multe sisteme de comandă și control și prin înlocuirea electronicelor și electrocasnicelor clasice cu cele de ultimă generație, având la dispoziție și propria energie electrică pentru a le alimenta, este cu atât mai benefic.