Dimineața este acel moment al zilei când ne grăbim să ajungem la muncă sau la școală, motiv pentru care avem tendința să neglijăm una dintre cele mai importante mese din zi, mai precis, micul dejun.
Pentru că nimănui, în general, nu-i place să își înceapă dimineața gătind, mai ales în momentele când orice minut în plus de somn contează, îți oferim câteva idei de rețete pe care le poți face pentru a avea un mic dejun gustos, sățios și, nu în ultimul rând, rapid.
1. Cremă de brânză cu avocado, pătrunjel și ou
Pentru această rețetă, ai nevoie de:
- un avocado copt;
- paine fara gluten;
- 2 ouă;
- 2 linguri de cremă de brânză;
- o legătură de pătrunjel;
- sare, piper.
Taie în bucăți un avocado și pasează-l împreună cu crema de brânză, până obții un amestec cremos și omogen. Adaugă ouăle fierte și tăiate în bucăți mici. Asezonează cu pătrunjel, sare, piper și, după ce amesteci tot conținutul, întinde crema obținută pe o felie de pâine. Opțional, poți servi alături de roșii cherry și ardei. Vei mânca nu doar ceva sănătos și nutritiv, ci, cu siguranță, va fi o rețetă pe care vei vrea să o repeți, pentru că e delicioasă și extrem de rapidă de făcut.
2. Lipie cu omletă și legume
Ingredientele necesare acestei rețete sunt:
- 2-3 ouă;
- unt sau ulei;
- lipie;
- cașcaval;
- rucola/ salată verde/ baby spanac;
- roșii;
- sare, piper.
Pentru început, bate bine ouăle cu sare și piper și toarnă amestecul într-o tigaie bine încinsă, unsă cu unt sau cu ulei. După ce omleta a început să se coacă, așează deasupra ei o lipie și, cu ajutorul unei farfurii, întoarce lipia pe partea cealaltă. Pune deasupra omletei câteva felii de cașcaval și acoperă cu un capac sau o farfurie. După ce lipia s-a rumenit și cașcavalul s-a topit, scoate lipia din tigaie, așează deasupra, după gust, verdețuri (fie rucola, fie salată verde sau baby spanac) și roșii tăiate rondele. Rulează lipia și bucură-te de un mic dejun savuros.
3. Scrambled eggs
Dacă te-ai plictisit de clasica omletă sau de ochiuri, o alternativă sănătoasă și la fel de gustoasă este să faci scrambled eggs. Pentru acestea, ai nevoie de:
- 2-3 ouă;
- unt;
- o lingură de smântână/ de cremă de brânză;
- sare, piper.
Topește o bucățică de unt într-o tigaie încinsă și sparge câteva ouă. Dă focul la mic și începe să le amesteci energic, până devin o compoziție omogenă. După ce acestea s-au gătit, adaugă, după preferințe, o lingură de smântână sau de cremă de brânză, sare, piper și amestecă. Poți mânca alături de avocado, ardei, castraveți sau roșii, cu o felie sau două de pâine prăjită.
4. Frigănele
Când ai poftă de ceva gustos, care să-ți amintească de copilărie, frigănelele pot fi o alegere perfectă. Pentru ele, ai nevoie de:
- 4 ouă;
- câteva linguri de lapte;
- ulei;
- cașcaval răzuit;
- pâine uscată, pe cale să se învechească;
- sare, piper.
Încinge bine o tigaie cu ulei. Bate ouăle cu sare, piper și lapte și strecoară feliile de pâine. Rumenește feliile pe ambele părți, scoate-le pe o farfurie tapetată cu un șervețel pentru a elimina excesul de ulei și servește frigănelele cu cașcaval răzuit. Poate nu este cea mai sănătoasă rețetă, dar cu siguranță îți va trezi amintiri de neuitat și te vei bucura de acest mic dejun așa cum o făceai și atunci când erai copil.
Așadar, micul dejun n-ar trebui să îți dea nicio bătăie de cap. Dacă crezi că te ajută, poți pregăti inclusiv cu o seară înainte ingredientele pentru ceea ce vrei să gătești (de exemplu, poți tăia roșiile). Important este să nu sari peste această masă, ci să te alimentezi sănătos, nutritiv și, de asemenea, nu uita să te hidratezi.
Sursa foto: Pexels