Apreciem pastele pentru că sunt gustoase și se gătesc rapid. Disponibile într-o gamă variată de forme (spaghete, penne, fusilli, tagliatele etc.), pastele sunt o soluție ideală și pentru zile aglomerate, dar și pentru momente sau ocazii speciale. Ele se potrivesc perfect într-o multitudine de rețete. Combinate cu legume, carne slabă, pește și sosuri, pastele ne oferă mese sățioase și savuroase.
Deși prepararea pastelor pare simplă, există totuși câteva mici secrete care pot transforma o masă obișnuită într-o experiență culinară aparte. Iată șapte sfaturi importante pentru a fierbe corect pastele și pentru a încânta papilele gustative ale oricărui pretențios.
Folosește multă apă
Pentru a găti corect pastele folosește o oală încăpătoare și adaugă o cantitate mare de apă. E important să le oferi suficient spațiu pentru a nu se lipi. Ca regulă generală, se utilizează aproximativ 1 litru de apă la 100 de grame de produs.
Nu uita să adaugi sare în apă
Imediat ce apa începe să fiarbă, adaugă sare (aproximativ 7 grame per litru). Sarea nu doar că oferă gust, dar ajută și la îmbunătățirea texturii pastelor, păstrându-le ferme. În concluzie, sarea este un element important pentru a evita ca pastele să devină prea moi sau lipicioase.
Momentul potrivit pentru a pune pastele în apă este după adăugarea sării.
Alege tipul potrivit de paste
Fiecare tip de paste are caracteristici care îl fac mai potrivit pentru anumite preparate în detrimentul altora. Pentru un rezultat final de invidiat, ține cont de faptul că sosul dictează stilul de paste ce trebuie folosit în rețetă.
Pastele scurte, de exemplu penne, sunt ideale pentru sosuri consistente, bogate în carne sau legume, deoarece forma lor permite bucățelelor să se încorporeze perfect în interiorul acestora. În schimb, pastele lungi se potrivesc excelent cu sosuri fine și cremoase și le folosim atunci când gătim, de exemplu, savuroasele spaghete carbonara.
Adaugă pastele când apa clocotește. În caz contrar, se vor lipi și nu vor avea textura perfectă pe care o dorești.
Nu lăsa pastele să se lipească
Un mit des întâlnit spune că poți împiedica lipirea pastelor dacă adaugi ulei în timpul fierberii. Nu este însă adevărat. Uleiul face ca sosul să alunece de pe paste în loc să-l ajute să adere la acestea și să se amestece armonios.
Pentru a preveni lipirea pastelor, atât între ele cât și de fundul oalei, amestecă-le. Acest aspect e important în special în primele două minute de fierbere. Continuă apoi să amesteci ocazional, în special dacă fierbi o cantitate mare. Amestecând te asiguri și că toate pastele sunt scufundate în apă și se gătesc uniform.
Gătește pastele „al dente”
Pastele trebuie să fie gătite „al dente”, adică ușor ferme. Pentru timpul necesar de fierbere, urmează instrucțiunile de pe ambalaj.
Este util să ajustezi intensitatea flăcării, astfel încât să menții un clocot ușor și constant. În general, pentru a găti pastele uniform, flacăra trebuie să fie moderată. Dacă folosești o flacără prea mare, ele pot deveni moi sau se pot lipi. Urmărește fierberea și nu uita pastele pe aragaz.
Păstrează o parte din apa în care au fiert
Înainte de a scurge pastele, păstrează o cană din apa în care au fiert deoarece conține amidon. Apa cu amidon poate fi folosită pentru a subția sosul și pentru a-l face să se lege mai bine și mai ușor de paste. Acesta truc este util în special pentru rețetele care necesită un sos cu o textură cremoasă.
Nu clăti cu apă rece
Scurge apa din paste imediat după ce ai oprit aragazul. Dacă dorești să adaugi sos nu le trece prin apă rece. Prin clătire înlături pelicula de amidon care le acoperă și sosul nu va mai adera la paste. Poți clăti doar dacă pregătești o rețetă fără sos, precum o salată rece de paste.
Urmează aceste sfaturi simple și vei găti paste apetisante, cu o textură perfectă și un gust delicios. Poftă bună!
Sursă foto: Freepik