Răcitură muntenească
Răcitură muntenească după o reţetă tradiţională foarte simplă. Trebuie să o încerci!
1. Picioarele şi capul se pârlesc la flacăra aragazului, se răzuie şi se spală în mai multe rânduri în apă rece, până ce sunt albe şi curate. Apoi, capul se taie.
2. Carnea şi extremităţile porcului se pun la fiert în 6 litri de apă rece cu sare. După ce s-a luat spuma care se va forma la suprafaţă, se pun cepele şi morcovii, care se scot înainte de a fi fiartă carnea.
3. Se lasă la fiert până ce carnea se ia de pe oase şi zeama scade la jumătate. Carnea se scoate, se aruncă oasele şi ceapa şi ce rămâne se taie bucăţi mici. Usturoiul se pisează şi se pune în zeama în care a fiert carnea. Se lasă aşa 15-20 de minute, după care se strecoară şi se potriveşte gustul de piper.
3. În patru vase se pune pe fund o felie de ou fiert şi apoi mazăre şi rondele de morcovi. Se pun carnea şi bastonaşe de morcovi şi apoi se toarnă zeamă. Se acoperă şi se dau la rece, dacă este posibil nu în frigider.