Tort de cireşe
Dintotdeauna mi-au plăcut prăjiturile şi torturile cu fructe, iar cel cu cireşe are un gust atât de plăcut şi de savuros!
1. Pentru blat, se bat albuşurile cu un praf de sare pâna se obţine o spuma tare. Se adauga, pe rând, lingurile de zahar, galbenuşurile, uleiul, faina cernuta, cacaua si praful de copt. Se bate în continuare pâna se omogenizeaza compoziţia, apoi se toarna într-o forma de tort tapetata cu hârtie de copt, de 24 cm diametru, şi se introduce în cuptorul preîncalzit pentru aproximativ 30-40 de minute, pâna trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul din cuptor şi se lasa pe un gratar sa se raceasca.
2. Se scot sâmburi de la cireşe, dupa ce se aleg cele mai frumoase şi sanatoase pentru decor, şi se lasa un timp cu zahar sa-şi lase zeama. Se bate cu robotul 250 ml din frişca. Când s-a întarit, se adauga siropul de cireşe, precum şi câteva fructe. Frişca se adauga peste mascarpone şi se amesteca pâna se omogenizeaza.
3. Între timp, se taie blatul în trei. Cu o pensula se umezesc cu sirop cele trei blaturi, de preferinţa tot de la cireşe. Se aşaza primul blat, se toarna crema de mascarpone. Peste crema se aşaza al doilea blat, iar în centrul celui de-al doilea blat se aşaza ciresele ca o movila, “sudate” cu 2-3 linguri de crema mascarpone. Marginea ramâne libera.
4. Se bate si restul de 250 ml de frişca. Se umple tortul cu frişca alba pâna deasupra cireşelor. Se aşaza apoi şi cel de-al treilea blat însiropat. Se orneaza cu frişca ramasa, fulgi de migdale şi cireşe, apoi se da la rece pentru minimum 2 ore.