Învaţă să prepari nişte plăcinte pe lespede cu smântână ca în cele mai neatinse şinuturi din România.

 

Mod de preparare:

1. Se începe prin pregatirea umpluturilor astfel: pentru umplutura de cartofi, cartofii se spala şi se pun la fiert într-o oala. Ceapa se curaţa şi se taie cubuleţe, apoi se pune la calit într-o cratiţa cu puţin ulei, iar când este aurie se ia de pe foc. Când cartofii sunt fierţi, se curaţa de coaja, se dau prin razatoarea mare şi se adauga peste ceapa calita. Se pune cratiţa din nou pe foc, se potriveşte gustul cu sare si piper, se calesc puţin toate ingredientele, dupa care se trage de pe foc şi se da deoparte.

 

2. Pentru umplutura de mere, se curaţa merele de coaja şi de cotor, se dau prin razatoarea mare, se storc bine de suc si apoi se pun într-o cratiţa la calit cu zahar şi cu scorţişoara. Când scade lichidul, merele sunt gata şi se trage cratiţa deoparte.

3. Pentru umplutura de brânza sarata, brânza de oaie se framânta bine cu mararul tocat.

 

4. Pentru aluat, se pune faina într-un castron mai mare. În alt vas mai micuţ, se amesteca drojdia cu sarea, zaharul şi cu cei 50 de ml de apa, pâna se dizolva drojdia. Se face un cuib în mijlocul gramezii de faina în  care se toarna amestecul de drojdie. Se amesteca uşor cu o lingura, încercând sa încorporam şi puţina faina de pe margini, pâna se obţine o maia mai grosuţa. Se acopera vasul şi se lasa sa stea la dospit cam 30 de minute. Dupa acest timp, se adauga uleiul, apoi treptat 100 ml de apa calduţa şi 100 ml de lapte calduţ. Se framânta bine pâna rezulta un aluat uşor elastic şi potrivit de tare. Se acopera vasul cu un prosop şi se lasa la dospit 30 de minute, pâna îşi dubleaza volumul.

 

5. Dupa ce aluatul a dospit, se rastoarna pe masa pudrata cu faina. Se formeaza mingiuţe potrivite, cam cât o mandarina, care se mai lasa sa stea la dospit pentru 15 minute, dupa care se începe umplerea placintelor. Se pudreaza masa cu faina, se întinde uşor o mingiuţa, se pune în mijloc o lingura de umplutura, se trage de margini în mijloc, în aţa fel încât sa se sigileze bine compozişia, dupa care se întoarce placinta formata cu pliurile în jos.

 

6. Se mai pudreaza masa cu puţina faina daca este necesar şi se întinde placinta foarte subşire dupa marimea tavii în care se va coace. Se pregatesc vreo 3-4 placinte înainte de a porni la copt, caci merge repede, deoarece sunt foarte subşiri. Cu o pensula se unge tava încinsa, se pune placinta, se lasa sa se coaca pâna este aurie şi, înainte de a o întoarce pe cealalta parte, se da cu pensula din nou peste placinta. Se coc pe rând, iar pentru un plus de spor se pot pune doua tavi, caci aţa merge mult mai repede. Se savureaza calde sau reci, îmbibate în smântâna.