Raţa, o carne nu foarte des întâlnită în bucătăriile gospodinelor, pentru că este destul de pretenţioasă. Dar la ocazii speciale, cei dragi se vor bucura de raţa ta lăcuită:

1. Raţa bine pârlita si curaţata, se cufunda 30 de secunde în apa clocotita, se scoate, se trece pe sub un jet de apa rece si se usuca cu servete de hârtie. Cu o andrea i se fac gauri pe toata suprafaţa, în piept si pe copane.

2. Într-un vas încapator, se amesteca toate ingredientele care vor face ca raţa sa fie lucioasa. Usturoiul va fi pisat. Se pune raţa în acest amestec, se unge exteriorul cu soluţia de macerat si se pune o lingura si la interior. Se lasa la macerat pentru 6 ore, la frigider, întorcând-o de câteva ori.

3. Raţa se asaza în tava de cuptor (se poate coase pentru un aspect mai îngrijit), se pune în tava amestecul lichidîn care a stat si, timp de o ora, se lasa la copt. Apoi, în a doua ora de copt, se unge periodic raţa cu sosul din tava. Cu 30 de minute înainte de a fi gata, focul cuptorului se mareste.