Tartă cu mere ionatane
Dacă îţi plac tartele cu mere, trebuie să o încerci şi pe aceasta. Reţeta este simplă, iar tarta cu mere ionatane e delicioasă şi foarte aspectuoasă.
1. Pentru aluat, se cerne faina, se adauga untul moale taiat în bucaţi, se adauga sarea si se amesteca cu degetele. Se adauga galbenusul si se încorporeaza începând dinspre margini spre centru. Daca aluatul e prea tare, se adauga si apa. Nu se lucreaza prea mult caci exista riscul de a se întari. Se aduna aluatul într-o bila care se lasa la rece pentru 30 de minute.
2. În vasul în care va fi coapta tarta se vor prepara merele si pentru aceasta se pun la topit untul si zaharul pentru a se obţine un caramel. Nu se lasa sa se arda prea tare caci tarta va deveni amara. Se trage apoi de pe foc.
3. Merele se curaţa de coaja si semine, se taie felii si se asaza cât mai estetic peste caramelul racit. Se presara cu scorţisoara, se acopera vasul si se fierb merele pe aragaz circa 10 minute la foc mare.
4. Aluatul se întinde cu sucitorul, nu mai gros de 3-4 mm dar puţin mai mare decât vasul. Se asaza foaia peste mere, marginile care depasesc vasul se întorc în interior si se da la copt pentru 20 de minute, pâna ce tarta devine aurie. Imediat ce este gata, cu ajutorul altui vas care se pune capac peste cel cu tarta, aceasta se scoate si se întoarce cu merele în sus. Se serveste ca atare.