Jeleu de soc negru cu alune sfărâmate
► Bobiţele de soc negru se spală, se pun la fiert în 300 ml de apă, se lasă 5 minute la foc moderat, apoi se lasă să se răcească, apoi se pun într-o strecurătoare aşezată deasupra unui castron. Se pasează până când din fructe iese tot sucul.
► Alunele se toacă mărunt. Zahărul se pune la topit într-o crăticioară şi se lasă să se caramelizeze, până când devine maro închis. Se adaugă şi alunele mărunţite şi se mai lasă pe foc până când capătă o culoare maro auriu. Se scot pe o farfurie şi se dau deoparte.
► Sucul din castron se completează cu apă până la 1 litru şi se pune înapoi în oală. Se amestecă cu zahărul gelifiant şi sucul de lămâie. Se lasă la foc iute timp de 4 minute, până când se transformă în jeleu, apoi se adaugă şi alunele sfărâmate.
► Jeleul se toarnă în borcane, care se închid. Se pun borcanele cu capacul în jos, se lasă cca 20 de minute să se răcească, apoi se întorc şi se lasă să se răcească.