Somon cu sos alb
1. Se trec medalioanele de somon printr-un jet de apă şi apoi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la rece.
2. Separat, se spală cartofii, se şterg bine şi se pun la cuptor să se coacă în coajă. Se încinge grătarul, la foc potrivit, şi se aşază medalioanele de somon.
3. Se lasă să se rumenească 20-25 de minute pe fiecare parte iar, în acest timp, se prepară sosul alb. Se topeşte margarina într-un ibric, se pune făina, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe şi se adaugă apa sau laptele de soia. Sosul se condimentează cu sare, piper boabe şi măcinat. După ce a fiert bine, se lasă să se răcească la temperatura camerei.
4. După ce s-a copt somonul, se aşază pe un platou şi se serveşte cu sosul de piper şi cartofii copţi. Se ornează cu felii de lămâie şi frunze de salată verde.